Care sunt cele mai periculoase produse nealimentare

Data publicării:
black friday cumparaturi jucarii - GettyImages-93446410 1

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cele două categorii principale de produse pentru care a trebuit să fie luate măsuri corective au fost jucăriile (27%) și îmbrăcămintea, textilele și articolele de modă (17%). Aceleași produse au făcut, de asemenea, obiectul celor mai multe notificări în anul precedent. În ceea ce privește riscurile, cel mai frecvent semnalat în 2015 a fost riscul chimic (25% din totalul semnalărilor), urmat de riscul de vătămare (22%), care în raportul precedent se afla în capul listei.

China este în continuare principala țară de origine a produselor notificate în sistemul de alertă, 62% din produsele periculoase notificate provenind din această țară. China reprezintă cea mai mare sursă de importuri în UE.

„Sistemul de alertă rapidă a contribuit la coordonarea reacțiilor prompte ale autorităților de protecție a consumatorilor, în vederea eliminării produsele periculoase din întreaga Europă. Ne aflăm în fața a două provocări: pe de o parte vânzările online, în urma cărora produsele ajung direct în casele consumatorilor prin poștă, și, pe de altă parte, prezența puternică a produselor chinezești semnalate prin sistemul de alertă rapidă. În iunie voi efectua o vizită în China pentru a accelera cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor”, a declarat comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova.

Peste 65% dintre europeni cumpără produse online, iar numărul persoanelor care fac cumpărături online a crescut cu 27% între 2006 și 2015. În momentul de față, o nouă provocare este tratarea problemei pe care o reprezintă vânzările online, dat fiind că în acest mod ajung prin poșta în căminele consumatorilor produse din afara UE care este posibil să nu fi fost supuse unei verificări de siguranță.

Începând cu 2003, prin sistemul de alertă rapidă se asigură faptul că între statele membre și Comisia Europeană circulă rapid informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa. În acest fel, pot fi luate măsuri corespunzătoare (de interzicere/oprire vânzărilor, de retragere de pe piață, de rechemare a produselor sau de refuzare a importurilor de către autoritățile vamale) oriunde în UE. La sistem participă în prezent 31 de țări (statele membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt speriată și șocată!”
Pro FM
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Istoria unei biserici de lemn din Maramureș, de la 1794. A fost adusă cu o sanie trasă de patru boi
Newsweek
Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România
Digi FM
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam ușa și exploda aia”
Digi World
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Digi Animal World
O femeie din Chicago a descoperit o cicadă extrem de rară cu ochii albaștri: „Șansa este de una dintr-un...
Film Now
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...