Ping-pong cu OUG care amână ratele la bănci. Ciolacu anunță că Guvernul a retras-o de la publicare, Cîțu spune că vor să o corecteze

Data actualizării: Data publicării:
Euro coins. Euro money. Euro currency.
Foto: Getty Images

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunță într-un mesaj pe Facebook că Guvernul a decis să retragă de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care prevede posibilitatea amânării ratelor cu până la 9 luni pentru persoanele fizice și juridice. Replica a venit din partea ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a precizat că ordonanța va fi completată în ședința de guvern de luni. 

„Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Răspunsul ministrului Finanțelor vine după ce președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a scris un mesaj în care anunța că executivul a decis să retragă de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței.

„Retragerea de la publicare a ordonanței privind amânarea ratelor: o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești!

Toată lumea a așteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme și rapide. De aceea au fost învestiți de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce și mai mult prin hotărârile adoptate! Românii și firmele românești au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situația și mai grea.

Nimeni nu mai are nici răbdare și nici timp de a sta după bâlbele și prostiile Guvernului!

Vom adopta în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără ”dobândă la dobândă” și fără penalități!

PS: Izolați-l pe Cîțu, până nu distruge de tot economia românească!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Conform executivului, săptămâna aceasta ar fi trebuit emise normele de aplicare a legii.

Ministrul finanţelor a anunţat joi că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19, iar solicitarea se poate face până la sfârșitul stării de urgență.

Proiectul guvernului prevede că pe perioada suspendării ratelor băncile vor putea aplica dobândă, urmând ca dobânda să fie eșalonată pe o perioadă de 5 ani după cele 9 luni de suspendare.

După adoptarea ordonanței, PSD a anunțat  că va modifica legea în Parlament astfel încât ratele să poată fi amânate până în septembrie, dar fără a fi puse dobânzi suplimentare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri