Apa unui lac din Hawaii s-a colorat într-un roz aprins. Fenomenul are o explicație

Data actualizării: Data publicării:
Apa lacului-rezervație naturală Kealia din Hawaii s-a colorat într-un roz strălucitor
Apa lacului-rezervație naturală Kealia din Hawaii s-a colorat într-un roz strălucitor. Foto: Facebook/ Colby Moore

Un lac din Hawaii arată ca scos dintr-un basm. Apa lacului-rezervație naturală Kealia, una dintre puținele mlaștini sărate de coastă de pe insula Maui, s-a colorat într-un roz strălucitor din 30 octombrie, spun oficialii, după ce conținutul de sare a crescut din cauza unei secete extreme, relatează CNN.

Apa lacului-rezervație naturală Kealia din Hawaii s-a colorat într-un roz strălucitor. Foto: Facebook/ Suzanne Halbritter
Apa lacului-rezervație naturală Kealia din Hawaii s-a colorat într-un roz strălucitor. Foto: Facebook/ Suzanne Halbritter

Probele de apă trimise Universității din Hawaii sugerează că halobacteriile sunt cauza noii nuanțe a iazului, potrivit Serviciului SUA pentru Pește și Fauna Sălbatică.

Halobacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în apă foarte sărată, cum ar fi Marea Moartă. Bacteria este considerată „extremofilă” datorită capacității sale de a trăi într-un mediu atât de extrem - în acest caz, unul în care salinitatea apei este de două ori mai mare decât cea a apei de mare.

Deși Kealia înseamnă literal „încrustație de sare”, salinitatea iazului a crescut cu mult peste normal din cauza secetei extreme din Maui. Zona în care se află rezervația Kealia se află în zona cu a doua cea mai gravă secetă pe scara Monitorului pentru secetă al SUA.

Râul Waikapu, care aduce apa din Munții Maui de Vest în lacul Kealia, curge și el prin zona de secetă extremă. Aportul mai mic de apă dulce în iaz a crescut concentrația de sare și a oferit un refugiu confortabil pentru halobacteriile viu colorate.

Aproximativ 90% din Comitatul Maui, care include și alte insule, se află într-o stare de secetă cel puțin severă, care s-a agravat și mai mult după ce un incendiu mortal a devastat Lahaina în august.

Oamenii de știință încă studiază modul în care criza climatică va afecta Hawaii, dar se tem că seceta se va agrava pe măsură ce temperatura globală crește – chiar și în zone tropicale precum aceasta.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri