Video Armata ucraineană a distrus baza din Lugansk a grupului de mercenari Wagner

Data publicării:
Captură de ecran din 2022.06.10 la 12.50.30
Baza din Lugansk a grupului de mercenari Wagner. Captură foto: Serghei Haidai/twitter

Armata ucraineană a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Lugansk, a anunțat vineri guvernatorul regiunii, Serghei Haidai, citat de The Kyiv Independent.

Serghei Haidai a transmis că forțele armate ale Ucrainei au distrus baza locală a grupului de mercenari Wagner din Kadiivka, oraș din regiunea Luhansk ocupat de ruși. Oficialul ucrainean a mai spus că doar un soldat rus a supraviețuit atacului, fără însă a preciza numărul total al celor uciși.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La finalul lunii februarie, presa britanică dezvăluia că peste 400 de mercenari ruşi operau la Kiev, la ordinele Kremlinului, pentru a-l asasina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe membrii guvernului său, cu scopul de a pregăti terenul pentru ca Moscova să preia controlul în Ucraina.

Ulterior, la finalul lunii martie, serviciile de informații din SUA afirmau că în jur de 1.000 de mercenari ai grupului Wagner au fost trimiși să lupte în Ucraina, ca urmare a pierderilor grele înregistrate de armata Moscovei în prima lună de la declanșarea invaziei.

La finalul lunii mai, doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belaurs au fost acuzați de uciderea civililor lângă Kiev, ei fiind astfel primii mercenari internaționali care sunt acuzați de crime de război în Ucraina.

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. 

Citește și: Un mercenar din Grupul Wagner explică de ce a refuzat să lupte în Ucraina: Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”

Wagner Group in Ukraine
Mercenari ai Grupului Wagner în localitatea ucraineană Popasna. Foto: Profimedia Images

Grupul Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Grupul Wagner ar fi sprijinit de Yevgheni Prigojin, un om de afaceri puternic care este apropiat de Vladimir Putin și care s-a confruntat cu sancțiunile occidentului.

Oficial, grupul nu există, potrivit unei investigații BBC News, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în 2014.

Citește și: Reuters: Prezenţă sporită a mercenarilor ruşi în Ucraina, coordonaţi de serviciile de spionaj FSB şi GRU ale Moscovei

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri