Bolsonaro nu își acceptă înfrângerea. Președintele brazilian nu i-a recunoscut încă victoria lui Lula

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, la o conferinta
Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Foto: Profimedia Images

La aproape 24 de ore de la anunțarea primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale din Brazilia, președintele Jair Bolsonaro nu îi recunoaște victoria lui Lula da Silva. Refuzul lui Bolsonaro de a-și accepta înfrângerea generează temeri că naționalistul de extremă dreapta ar putea contesta victoria rivalului său de stânga, scrie Reuters.

Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inácio „Lula” da Silva, revine la conducerea țării după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care l-a învins, într-o cursă electorală extrem de strânsă, pe actualul președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care nu a reușit să obțină un al doilea mandat la putere.
Lula a obținut 50,83% din totalul voturilor valide, în timp ce 49,17% din voturi au mers către Bolsonaro, după ce au fost numărate aproape 99% din voturi.

Zeci de mii de susținători bucuroși au ieșit duminică seara pe străzile din Sao Paulo pentru a sărbători revenirea uimitoare a lui Lula, care a avut două mandate de președinte între 2003 și 2010.

Felicitările au curs și din partea liderilor străini, inclusiv a președintelui american Joe Biden, care a numit alegerile „libere, corecte și credibile”.

Xi Jinping din China, Vladimir Putin din Rusia, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au transmis felicitări.

Bolsonaro păstrează tăcerea

Cu toate acestea, tăcerea continuă a lui Bolsonaro a stârnit temeri că predarea puterii ar putea să nu fie complet curată. Bolsonaro și-a părăsit reședința luni dimineață și s-a îndreptat spre palatul prezidențial, dar încă nu a făcut niciun comentariu public.

Camionagii pro-Bolsonaro au blocat autostrăzile din Brazilia, cu cel puțin 70 de blocaje totale sau parțiale, potrivit Poliției Federale a Autostrăzilor.

O sursă din campania lui Bolsonaro a declarat pentru Reuters că președintele nu va face declarații publice până luni.

„Nu știu dacă va suna sau dacă îmi va recunoaște victoria”, a declarat Lula, într-un discurs ținut în fața susținătorilor de pe bulevardul Paulista din Sao Paulo.

Un aliat apropiat al lui Bolsonaro, deputatul Carla Zambelli, într-o aparentă aluzie la rezultate, a scris pe Twitter: „Vă PROMIT, voi fi cea mai mare opoziție pe care Lula și-a imaginat-o vreodată”.

În vârstă de 77 de ani, împliniți în urmă cu câteva zile, Lula da Silva, care a mai condus Brazilia între 2003 și 2010, este una dintre personalităţile politice cele mai carismatice de la începutul acestui secol în America Latină și a fost unul dintre șefii de stat care au plecat de la conducerea țării cu o rată record de popularitate.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri