Boris Johnson a fugit din vacanță, din Caraibe, pentru a încerca să devină din nou premier

Data publicării:
Boris Johnsonn face cu mâna printre mașini
Boris Johnson se afla în vacanță, în Caraibe, când Liz Truss a demisionat din funcție. Foto: Profimedia Images

Boris Johnson s-a întors în Marea Britanie, sâmbătă, după o vacanță în Caraibe, într-o încercare de a recâștiga sprijinul pentru un al doilea mandat în fruntea Partidului Conservator și guvernului britanic, la doar câteva luni de când a fost obligat să demisioneze de o revoltă internă în partid, scrie Reuters. Unii dintre colegii lui politicieni l-au avertizat că revenirea lui ar putea să creeze și mai mult haos.

Posibilii candidați pentru a o înlocui pe Liz Truss, prim-ministra demisionară care a renunțat la mandat după doar șase săptămâni la putere, se străduiesc acum să obțină nominalizările parlamentarilor conservatori, fiind nevoie de 100 de astfel de susțineri pentru a putea candida.

Johnson, care până acum s-a aflat în vacanță pe plajă, în Caraibe, nu a comentat încă public cu privire la o candidatură. Totuși, numeroși politicieni conservatori și-au arătat deschiderea pentru ca Johnson să revină la Downing Street.

Ministrul comerțului, James Duddridge, a declarat, vineri, că Johnson i-a spus că „este dispus” să candideze.

Un nou guvern Boris Johnson ar reprezenta o extraordinară revenire pentru fostul premier care a părăsit puterea învăluit în scandaluri și haos.

Pentru unii parlamentari conservatori, Johnson este un politician capabil să câștige voturi și să se facă plăcut în țară nu doar prin celebritatea sa, ci și prin optimismul și energia cu care s-a făcut cunoscut.

Pentru alții, el este un personaj toxic, iar întrebarea este dacă va putea convinge zeci de parlamentari care l-au abandonat ccă el este persoana care poate să unifice partidul și să rezolve dezastrul din sondaje.

Priti Patel, fosta ministră de interne în guvernul lui Johnson și-a anunțat, sâmbătă, sprijinul pentru fostul ei șef spunând că el are „mandatul să livreze manifestul nostru și a dovedit că poate să facă deciziile corecte”.

Totuși, colegul ei, Andrew Bridgen, a declarat că va lua în considerare să demisioneze din partid dacă Johnson revine și i-a avertizat pe conservatori să nu-i facă lui Johnson „un cult al personalității”. De asemenea, Dominic Raab, fost ministru de externe sub Johnson, a spus că partidul riscă „să meargă înapoi”, dacă Johnson revine.

Până acum, doar fosta ministră a apărării, Penny Mordaunt, și-a anunțat candidatura oficială, însă Johnson și fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, numărul doi la ultimele alegeri, sunt și ei favoriți să câștige scrutinul.

Vineri, informațiile din presa britanică arătau că Sunak a obținut deja sprijinul a 100 de parlamentari și că urmează să-și anunțe, curând, candidatura.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri