Cum a călătorit Zelenski, în secret, în SUA

Data publicării:
Zelenski dă mâna cu un oficial american în fața scării unui avion oficial
Zelenski a ajuns la Washington după o călătorie secretă cu trenul în Polonia, de unde a fost adus cu un avion până în Maryland. Foto: Profimedia Images

Vizita surpriză a președintelui Volodimir Zelenski la Washington, prima a liderului ucrainean de când a început invazia rusească în urmă cu peste 300 de zile, a început cu o călătorie secretă cu trenul spre Polonia, la sfârșitul zilei de marți, relatează The Guardian.

În dimineața zilei de miercuri, liderul ucrainean a ajuns în orașul polonez Przemysl, acolo unde a fost observat în stația de tren, conform unor imagini video făcute publice de o televiziune privată. Liderul de la Kiev se afla în prezența ambasadoarei americane în Ucraina, Bridget Brink, care l-a acompaniat în această călătorie.

Vizita lui Zelenski fusese planificată de mai multe zile și organizată în secret ca urmare a îngrijorărilor cu privire la siguranța sa. Detaliile, însă, au fost făcute publice pe Twitter, de un reporter american.

Odată ajuns în Polonia, Zelenski a urcat la bordul unui avion al guvernului american care a aterizat, miercuri după-amiază, la baza Andrews din statul Maryland, în apropiere de capitala Washington D.C.

Zelenski a călătorit, apoi, cu o coloană oficială până la Blair House, casa de oaspeți a președinției americane. După ce s-a odihnit puțin, președintele ucrainean a fost condus la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de președintele Joe Biden și de Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden.

În locul unui costum cu cravată, Zelenski a preferat să poarte cunoscuta sa „îmbrăcăminte de război” – un pulover verde și pantaloni cargo – subliniind simbolic faptul că vine dintr-o țară aflată în război.

Nu a existat nicio „formulă matematică” pentru a găsi ziua cea mai potrivită pentru călătoria lui Zelenski, a spus un oficial de top din administrația Biden. Sursa citată a adăugat, însă, că vizita a reprezentat o „importantă sursă de avânt și alimentare” pentru sprijinul american pentru Ucraina, în condițiile venirii iernii.

Citiți și: „Am privit cu lacrimi în ochi”. Reacțiile ucrainenilor la vizita istorică a președintelui Zelenski la Washington

Administrația Biden a purtat un dialog apropiat cu Zelenski pentru a stabili „parametrii de securitate” necesari pentru plecarea acestuia din Ucraina, pentru vizita în SUA și pentru întoarcerea rapidă în țară, a spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului.

„Desigur, în final, decizia a fost a lui Zelenski. El a concluzionat că acești parametri de securitate au fost suficienți. Noi am acceptat să oferim tot ce a fost necesar și am dus la bun sfârșit în consecință”, a mai spus oficialul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri