După o misiune de peste patru ani, Rover-ul InSight al NASA trimite ultima sa fotografie de pe planeta Marte

Data actualizării: Data publicării:
FkXye41UcAAnbXj

Rover-ul InSight al NASA, aflat pe planeta Marte, a transmis ceea ce ar putea fi ultimul mesaj de pe Planeta Roșie, acolo unde se află pentru a dezvălui secretele interioriului planetei, relatează The Guardian. Dispozitivul spațial va rămâne fără energie după ce praf marțian s-a adunat pe panourile sale solare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În noiembrie, agenția spațială americană a transmis că perioada de viață a rover-ului ar putea să se apropie de sfârșit, în condițiile în care praful marțian s-a adunat în componentele de alimentare ale dispozitivului și blochează capacitatea acestuia de a funcționa.

„Capacitatea de generare de energie a aparatului spațial continuă să scadă, în condițiile în care praful marțian care a acoperit panourile sale solare se îngroașă. Finalul este așteptat în câteva săptămâni”, anunțase NASA în data de 2 noiembrie.

Un mesaj publicat pe contul de Twitter al InSight, luni, arată că rover-ul va rămâne fără energie curând și a transmis ceea ce va fi, cel mai probabil, ultima sa fotografie făcută pe suprafața planetei Marte.

„Mai am foarte puțină energie, așa că aceasta ar putea să fie ultima fotografie pe care o pot trimite. Nu vă faceți griji pentru mine, însă: perioada petrecută aici a fost și productivă și limpede. Dacă voi mai putea da mesaje echipei mele, o voi face, dar mă voi închide aici, foarte curând. Vă mulțumesc că ați fost cu mine”, se arată în mesajul de pe Twitter.

Dispozitivul spațial, un „geolog robotic”, dotat cu un ciocan și un detector de cutremure, a ajuns prima oară pe Marte în noiembrie 2018 în regiunea denumită de cercetători „Elysium Planitia”.

De atunci, InSight face excavații geologice și a făcut primele măsurători ale cutremurelor pe Planeta Roșie folosind un seismometru de ultimă generație plasat direct pe suprafața marțiană.

De la lansarea sa, InSight a măsurat peste 1.300 de evenimente seismice, peste 50 dintre acestea furnizând informații și semnale clare cu privire la poziția lor pe planetă. Rover-ul a oferit, de asemenea, informații cu privire la straturile interioare ale scoarței marțiene, la miezul său lichid și la rămășițele câmpului magnetic ale planetei, condițiilor meteo și activității seismice.

NASA nu va declara misiunea încheiată până ce InSight nu ratează cel puțin două contacte cu nava spațială aflată în orbita planetei Marte care trimite mesajele sale pe Pământ.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri