„Este o formă de Navalnîi”. Trump compară procesele sale pentru fraude financiare cu procesele opozantului rus mort în închisoare

Data publicării:
donald trump
Trump a spus că „probabil ar fi fost mai bine ca Navalnîi să stea departe și să vorbească din afara țării”. FOTO: Profimedia Images

Donald Trump a comparat marţi problemele sale cu justiţia americană cu persecuţiile politice şi şi-a comparat soarta cu cea a opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare săptămâna trecută, notează AFP, citată de Agerpres.

Fostul preşedinte a fost condamnat vineri la o amendă de 355 de milioane de dolari pentru că a comis fraude financiare prin umflarea colosală a valorii imperiului său imobiliar cu scopul de a obţine finanţare mai favorabilă de la bănci.

O sancţiune pe care a comparat-o cu tratamentul rezervat principalului adversar al lui Vladimir Putin în Rusia.

„Este o formă de Navalnîi. Este o formă de comunism sau fascism”, a afirmat el în cursul unei reuniuni publice în Carolina de Sud.

Judecătorul care l-a condamnat este „un nebun”, a adăugat el.

„Tipul ăsta a decis că sunt vinovat înainte de începerea procesului”, a mai spus fostul preşedinte.

Trump a spus că „probabil ar fi fost mai bine ca Navalnîi să stea departe și să vorbească din afara țării”

Întrebat de o jurnalistă a canalului Fox News, Trump nu l-a menţionat pe Putin. Pur şi simplu s-a mulţumit să afirme că Navalnîi a fost un „om foarte curajos”, care „probabil ar fi fost mai bine să stea departe şi să vorbească din afara ţării”, în loc să se întoarcă de bunăvoie în Rusia.

„Acest lucru se întâmplă şi în ţara noastră. Suntem pe cale de a deveni o ţară comunistă în multe feluri. Am opt sau nouă procese la activ din cauza faptului că (...) fac politică”, a avertizat el. 

Aceste comentarii intervin după polemica iniţială provocată de tăcerea republicanului în faţa morţii lui Navalnîi, decedat vineri într-o închisoare rusă.

Moartea sa a provocat un val de indignare în ţările occidentale, iar preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri că Putin este responsabil pentru asta.

Dar Donald Trump nu a reacţionat imediat şi a fost atacat de rivala sa pentru nominalizarea republicană, Nikki Haley.

„Faptul că nu spune nimic despre moartea lui Navalnîi arată fie că el (Trump) este de partea lui Putin şi crede că e bine că acesta îşi ucide opozanţii politici, fie pur şi simplu nu crede că aceasta este o chestiune importantă'”, a afirmat ea duminică.

Trump nu l-a menționat pe Putin

Fostul preşedinte foloseşte acum această afacere pentru a argumenta că există o cabală împotriva lui, fără să-l menţioneze vreodată pe Vladimir Putin. Luni, el a rupt tăcerea pe reţeaua sa Truth Social pentru a promova această teză denunţând „judecătorii ESCROCI ai stângii radicale'”.

Pe lângă acest dosar civil privind imperiul său imobiliar, în care a făcut apel, Donald Trump este inculpat şi în patru dosare penale privind presiunile sale electorale după alegerile din 2020, gestionarea unor documente confidenţiale sau plăţile sale pentru a reduce la tăcere o fostă vedetă porno care pretinde că a avut o aventură extraconjugală cu el.

În total, Donald Trump cumulează 91 de capete de acuzare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri