Haosul domnește în Camera Reprezentanților. Trumpistul Jim Jordan a eșuat de 2 ori în încercarea de a câștiga președinția forului

Data publicării:
Jim Jordan
Președintele interimar al Camerei, Patrick McHenry (stânga) într-o conversație cu candidatul la șefia forului, Jim Jordan (dreapta). Foto: Profimedia Images

Republicanii majoritari în Camera Reprezentanților a Statelor Unite au eșuat de două ori în a alege un președinte al Camerei. Jim Jordan, candidatul nominalizat cu dificultate în conferința republicană, unul dintre oamenii lui Trump din Congres, a eșuat până acum de două ori să strângă numărul de voturi suficiente, în timp ce haosul continuă să domnească în forul legislativ american.

Camera Reprezentanților rămâne paralizată și în această săptămână după două încercări eșuate ale lui Jim Jordan, unul dintre oamenii lui Trump din Congres, de a câștiga președinția forului legislativ, vacantată după demiterea lui Kevin McCarthy.

Anterior, nici Steve Scalise, un așa-zis republican „moderat nu a reușit să obțină sprijinul colegilor, retrăgându-se chiar înainte de a mai se supune la vot candidatura sa.

Jim Jordan este reprezentant din statul Ohio și s-a făcut cunoscut pentru stilul politic specific facțiunii trumpiste a partidului – extremism de dreapta de tip agitator și o retorică extrem de incisivă la adresa adversarilor politici.

Tensiunile devin tot mai accentuate printre republicani în condițiile în care presiunea pentru găsirea unui înlocuitor pentru McCarthy devine tot mai intensă. Al doilea eșec la vot al lui Jordan a fost chiar mai mare, ceea ce arată că grupul republican este tot mai fragmentat.

Majoritatea republicană, de doar 221 de mandate este extrem de fragilă, iar candidații pentru șefia Camerei au nevoie de un sprijin cvasi-unanim pentru a reuși să fie aleși. În condițiile în care facțiunea trumpistă este la cuțite cu ceilalți membri ai conferinței republicane, alegerea unui președinte rămâne extrem de dificilă.

Acest fapt a fost demonstrat și de alegerea lui McCarthy în ianuarie, după un număr record de runde de vot și după o serie de concesii umilitoare făcute de fostul președinte către facțiunea trumpistă a lui Matt Gaetz.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri