Înainte de proteste masive anunțate în Sudan, SUA avertizează junta militară că „violența împotriva manifestanților este inacceptabilă”

Data actualizării: Data publicării:
Protestatari în Sudan scandează împotriva loviturii de stat militare
Proteste în Sudan după lovitura de stat militară din 25 octombrie. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a criticat junta militară care a preluat puterea în Sudan și a cerut noilor autorități să respecte drepturile omului precizând că „orice violență împotriva manifestanților pașnici este inacceptabilă”, relateză Reuters.

Blinken a transmis, pe Twitter, că SUA „sunt alături de poporul sudanez în efortul său pașnic pentru democrație”. 

„Cerem forțelor de securitate sudaneze să se abțină de la violențe împotriva protestatarilor și să respect pe deplin dreptul cetățenilor de a manifesta pașnic”, a mai spus și un oficial de la Departamentul de Stat.

Adversarii loviturii de stat militare din Sudan au anunțat proteste în masă, sâmbătă, cu sloganul „Plecați!” adresat noii administrații militare de la Khartoum. Cel puțin 11 protestatari au fost uciși în confruntări cu armata în această săptămână, după lovitura de stat militară.

Sudanezii spun că se tem de o reacție dură din partea armatei.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel vineri la armata sudaneză „să dea dovadă de reţinere” la manifestaţiile aşteptate sâmbătă la Khartoum, unde opozanţii loviturii de stat militare speră să mobilizeze o mulţime impresionantă.

Luni, liderul armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan a dizolvat Consiliul Suveran, organismul politic care a guvernat țara pe baza unui aranjament dual de putere între armată și administrația civilă. Prim-ministrul civil al țării, Abdalla Hamdok, și alți miniștri civili din guvern au fost arestați și duși într-un loc secret.

Burhan a anunțat, apoi, stare de urgență și a promis să organizeze alegeri în iulie 2023. Totuși, ministerul informațiilor a rămas loial guvernării civile și a îndemnat la rezistență din partea populației.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri