Kremlinul a reacționat la „planul de pace” propus de Elon Musk. Peskov: „Inițiativa nu i-a lăsat pe mulți să doarmă în Ucraina”

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov
Rusia intenționează să-și dezvolte relațiile cu Coreea de Nord, indiferent de opinia altor țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. FOTO: Profimedia Images

După ce miliardarul Elon Musk a făcut, luni, mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski, Kremlinul a oferit marți o primă reacție, spunând că  „inițiativa” celui mai bogat om din lume „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina. 

Miliardarul american Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. Acesta a propus un sondaj asupra unui posibil acord de pace între Ucraina şi Rusia, bazat pe patru principii: 

  • Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară. 
  • Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov) 
  • Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă 
  • Ucraina rămâne neutră”

Cea mai controversată propunere a lui Musk a fost cea prin care a sugerat ca Rusia să păstreze Crimeea anexată ilegal în 2014 de regimul Putin, pentru care a oferit un argument istoric folosit în mod obișnuit de propaganda rusească. Musk a vorbit de „greșeala lui Hrușciov”, adică transferul Crimeei în cadrul granițelor interne ale Uniunii Sovietice de la RSFS Rusia la RSS Ucraineană în 1954.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Președintele Volodimir Zelenski l-a trolat pe Elon Musk cu un sondaj propriu pe Twitter în care întreabă „Care Elon Musk vă place mai mult? Cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, i-a dat, de asemenea, un răspuns contondent lui Musk: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”.

După valul de critici, Musk a postat un nou sondaj, în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

Agenția rusă de presă TASS notează faptul că, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat în conferința sa zilnică de presă că „inițiativa” lui Elon Musk „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina, țările baltice, Polonia și Europa în ansamblu, subliniind că „în primul rând, a ținut roboții treji”, sugerând fără a furniza dovezi că „boții”  - conturi false de Twitter - „au participat activ la vot”.

„Este foarte pozitiv că un bărbat ca Musk caută o cale de ieșire din situație”, a mai spus marți purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, precizând că multe idei din propunerile făcute de CEO-ul Tesla și SpaceX „merită atenție”.

Peskov a respins însă ideea despre repetarea referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate, pe care Moscova le-a anexat formal vinerea trecută. 

„Pe de altă parte, toate aceste reflecții, chiar și ale tuturor celor care găsesc înțelepciunea să gândească, sunt spulberate de decizii precum decizia lui Zelenski de astăzi despre imposibilitatea negocierilor cu Vladimir Putin”, a mai spus Peskov.

Citește și: Rogozin jubilează după mesajul lui Elon Musk și spune că a fost convins de o femeie: „Asta poate face o rusoaică”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri