Liceele din Paris sunt terorizate de amenințări cu atentate. Elevii și profesorii au primit clipuri video cu decapitări

Data publicării:
polițist cu carabină în Franța
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Zeci de licee din regiunea pariziană primesc, de miercuri, mesaje de amenințare cu atentate, acestea fiind însoțite inclusiv de o filmare cu o decapitare, informează ministerul educației francez, citat de agențiile internaționale de presă.

Ameninţările cu „apologia terorismului şi provocare la terorism” au fost trimise în principal prin spaţiul digital de lucru (ENT), o aplicaţie care serveşte drept legătură între profesori, elevi şi părinţi, şi prin Pronote, programul în care sunt înregistrate notele elevilor.

Autoritățile franceze au precizat că „au fost mobilizate serviciile de anchetă de specialitate pentru a-i identifica pe autori” şi că a propus consilierea psihologică „a tuturor copiilor sau adulţilor care au vizionat împotriva voinţei lor filmările şocante”.

„Poliția a fost anunţată şi face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea elevilor”, a mai transmis ministerul.

Cel puţin cinci licee din Yvelines au primit un mesaj care anunţa un atentat cu explozibil, a transmis o sursă din poliţia departamentului. Autorul sau autorii mesajului au piratat adresa de mail a unui elev pentru a transmite către toate căsuţele poştale conectate mesajul respectiv şi un clip video greu de privit în care un om era decapitat. 

La liceul Jean-Moulin de Torcy, din departamentul Seine-et-Marne, pe reţelele sociale a fost publicat un mesaj „sugerând că în clădire a fost plasat explozibil tip C4, în numele lui Allah”, a spus o altă sursă din poliţie.

Ameninţările vin după valul de false alerte cu bombă care au afectat, toamna trecută, sute de instituţii de învăţământ şi care s-au înmulţit după atacul jihadist din 13 octombrie de la Arras, soldat cu moartea profesorului Dominique Bernard.

În octombrie 2020, un alt profesor, Samuel Paty, a fost decapitat în regiunea pariziană de un refugiat rus de origine cecenă în vârstă de 18 ani radicalizat, asasinat care a generat profundă emoţie în Franţa.

Premierul francez, Gabriel Attal, ministra educaţiei, Nicole Belloubet, şi ministrul justiţiei, Eric Dupond-Moretti, urmau să participe, joi după-amiaza, la o reuniune interministerială consacrată securităţii şcolilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri