Ambasadorul chinez îi mulțumește lui Musk pentru poziția față de Taiwan. Și Rusia i-a mulțumit pentru Crimeea

Data publicării:
Elon Musk acordă un interviu.
Ambasadorul chinez îi mulțumește lui Musk pentru poziția față de Taiwan. Foto: Profimedia

Ambasadorul Chinei în Statele Unite i-a mulțumit miliardarului Elon Musk pentru că a propus o zonă de administrare specială pentru Taiwan, dar a subliniat apelul Beijingului pentru „reunificare pașnică și „o țară, două sisteme” pentru insulă, relatează Reuters.

La câteva zile după ce a propus un acord pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina care a provocat indignare la Kiev, Musk a sugerat că tensiunile dintre China și Taiwan ar putea fi rezolvate prin predarea către Beijing a unui control asupra Taiwanului.

„Recomandarea mea... ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan, care să fie rezonabil de acceptabilă, probabil că nu va face pe toți fericiți”, a declarat Musk pentru Financial Times într-un interviu publicat vineri.

Citiți și:
Idioții utili ai Kremlinului. Celebritățile Occidentului care fac, cu sau fără voie, jocurile Rusiei

Musk răspundea la o întrebare despre China, unde compania sa de mașini electrice Tesla are o uzină importantă.

Beijingul, care susține că Taiwanul este una dintre provinciile sale, a promis de mult timp că va aduce insula sub controlul său și nu a exclus folosirea forței în acest sens. Guvernul din Taiwan, un executiv democratic, se opune cu tărie la revendicările de suveranitate ale Chinei și spune că doar cei 23 de milioane de oameni ai insulei pot decide viitorul ei.

În tweet-urile postate sâmbătă, ambasadorul chinez în Statele Unite, Qin Gang, a scris: „Aș dori să-i mulțumesc lui Elon Musk pentru apelul său la pace și pentru ideea de a stabili o zonă administrativă specială pentru Taiwan”.

„De fapt, reunificarea pașnică și «o țară, două sisteme» sunt principiile noastre de bază pentru rezolvarea problemei Taiwanului... și cea mai bună abordare pentru realizarea reunificării naționale”, a adăugat el.

„Cu condiția ca suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei să fie garantate, după reunificare Taiwanul se va bucura de un grad ridicat de autonomie, ca regiune administrativă specială și de un spațiu vast pentru dezvoltare”, a scris ambasadorul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

China a oferit Taiwanului un model de autonomie „o țară, două sisteme” similar cu cel pe care îl are Hong Kong-ul, dar acesta a fost respins de toate partidele politice principale din Taiwan și nu are sprijin public, mai ales după ce Beijingul a impus o lege strictă a securității naționale în Taiwan. orașul în 2020.

Ministerul de Externe din Taiwan a refuzat să comenteze comentariile lui Musk.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri