Sari la conținut

Belgia. Doi dintre suspecții arestați sâmbătă sunt rude cu atacatorii sinucigași din Bruxelles

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Postul citat a relatat că Moustapha (40 de ani) a ținut legătura cu Khalid cel puțin până la sfârșitul anului 2015 și că Jawad (29 de ani) avea un cont comun cu Ibrahim la o cunoscută companie de servicii financiare. Cei doi arestați, ambii de naționalitate belgiană, au totodată un lung șir de antecedente pentru furt, posesie de arme și agresiuni, potrivit RTBF citat de Agerpres.

Doar trei dintre cele 12 persoane reținute în timpul operațiunii antiteroriste de sâmbătă au mai rămas în arest — cei doi indivizi menționați și un al treilea, identificat drept Samir C. — și sunt acuzați de "tentativă de asasinat într-un context terorist și de participare la activitățile unei grupări teroriste în calitate de autori sau coautori".

Potrivit cotidianului Le Soir, cei trei suspecți urmează să compară joi în fața Camerei Consiliului din Bruxelles, instanță de cercetare penală, alcătuită dintr-un judecător aparținând tribunalului de primă instanță care deliberează singur dacă exista temei pentru trimiterea cauzei în fața tribunalului corecțional sau dacă se renunță la urmărirea în justiție a pârâtului (neînceperea urmăririi penale). Camera Consiliului decide, de asemenea, dacă există motive pentru menținerea acuzatului în arest preventiv sau dacă acestuia i se acordă eliberarea.

În cadrul operațiunii antiteroriste, care s-a desfășurat în 16 localități din țară, în principal în regiunea Bruxelles, au fost arestate în primă instanță circa 40 de persoane și s-au efectuat percheziții în 152 de garaje, a informat Parchetul federal belgian într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, Le Soir a relatat că primarul orașului Liege (est), Willy Demayer, a decis luni închiderea centrului islamic radical 'Markaz Attawhid' pentru "perturbarea ordinii publice", dat fiind că un raport al poliției arăta că patru persoane condamnate pentru terorism frecventau acest loc.

În ciuda faptului că Belgia menține nivelul de alertă teroristă 3 din 4, intrările la unele stații de metrou din Bruxelles au fost închise "din motive de securitate" la cererea poliției, a anunțat compania de transport public din capitala Belgiei, STIB, pe contul său de Twitter.

Postul RTBF a transmis că unii dintre indivizii arestați, pe care poliția îi urmărea îndeaproape, au fost văzuți vinerea trecută circulând cu mașina în apropiere de piața Rogier din Bruxelles, unde este amplasat un ecran gigant pe care sunt transmise partidele selecționatei Belgiei la Campionatul European de Fotbal EURO 2016. Nicio sursă oficială nu a confirmat până acum informațiile că atentatul plănuit de suspecți urma să aibă loc sâmbătă, când Belgia a jucat împotriva Irlandei, însă Parchetul federal belgian a precizat într-un comunicat că "elemente colectate în cadrul anchetei presupuneau o intervenție imediată".

Ministrul de interne belgian, Jan Jambon, a făcut un apel la populația belgiană să-și "continue ritmul vieții și să vadă partidele de fotbal", pentru că, în caz contrar, "am face jocul Daesh", acronimul arab pentru gruparea teroristă Stat Islamic. Jambon a declarat la RTBF că, în ciuda faptului că "există în continuare posibilitatea comiterii unui atentat, nu avem motive să ne fie frică sau să intrăm în panică".

În acest sens, expertul antiterorist Claude Moniquet a explicat la postul RTL că poliția belgiană a descoperit doar unul dintre cele două grupuri de jihadiști pe care le căutau, motiv pentru care există în continuare indivizi în libertate care ar putea comite atentate în țară.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii și întreprinderilor mici și mijlocii din Belgia, Willy Borsus, a dat asigurări într-un interviu la postul de radio RTL că "tot ceea ce reprezintă în mod simbolic țara, statul sau o instituție constituie o potențială țintă pentru teroriști".