Tatăl Gretei Thunberg se declară „îngrijorat” de fiica sa. Care e motivul

Data actualizării: Data publicării:
Greta Thunberg
Foto: Guliver/GettyImages

Tatăl Gretei Thunberg, Svante Thunberg, recunoaște că a considerat decizia fiicei sale de a se afișa „în prima linie” a luptei împotriva schimbărilor climatice drept „una proastă”, informează BBC.

Svante Thunberg a mai spus că nu e de acord cu decizia fiicei sale, care va împlini în curând 17 ani, de a renunța la școală, ca formă de protest. Svante a mai adăugat că fiica sa era „mult mai fericită” înainte de a deveni o activistă pentru mediu și s-a declarat „îngrijorat” de valul de „ură” pe care Greta Thunberg l-a declanșat împotriva ei de când a devenit celebră.

Thunberg a dezvăluit că fiica sa a suferit de depresie „cu trei sau patru ani” înainte de a intra în greva școlară și că, în calitate de tată, a trecut prin clipe de coșmar în momentul în care Greta a intrat inclusiv în greva foamei, la un moment dat. Ulterior, în urma controalelor medicale, Greta a fost diagnosticată cu sindromul Asperger - o formă de autism.

Greta Thunberg și tatăl ei
Greta Thunberg, alături de tatăl ei, Svante Thunberg. Foto: Guliver/GettyImages

Pentru a-i face pe plac fiicei lor, părinții Gretei au acceptat să-și schimbe stilul de viață. Astfel, mama Gretei Thunberg a decis să nu mai călătorească cu avionul, iar tatăl ei a devenit vegan. Svante Thunberg a și acompaniat-o pe fiica sa în călătoriile pe mare la bordul unui iaht cu zero emisii poluante.

„Am făcut toate aceste lucruri nu pentru a salva clima. Le-am făcut pentru a-mi salva copilul”, a declarat tatăl Gretei Thunberg. „Am două fiice și ele înseamnă totul pentru mine. Nu doresc decât să le văd fericite”.

Svante Thunberg s-a declarat îngrijorat valul de ură și de abuzuri verbale venite din partea criticilor și opozanților Gretei Thunberg, dar a spus că fiica sa face față „incredibil de bine” acestor provocări.

Tatăl Gretei și-a mai exprimat speranța că lucrurile vor deveni „mai puțin intense” în viitor și că Greta „chiar dorește să se întoarcă la școală”.

Greta Thunberg s-a aflat pe lista scurtă a persoanelor nominalizate în 2019 pentru premiul Nobel pentru Pace. Nominalizarea a venit în același an în care Greta a devenit imaginea mișcării pentru climă după un discurs devenit viral, susținut în fața liderilor lumii, la un summit ONU despre climă, de la New York, în luna septembrie. Cu lacrimi în ochi, ea le-a reproșat atunci șefilor de stat că îngroapă viitorul noilor generații, prin ignorarea avertismentelor comunității științifice legate de încălzirea globală.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri