Video Momentul în care un scafandru filipinez înarmat doar cu un cuțit distruge o barieră plutitoare de 300 de metri instalată de China

Data actualizării: Data publicării:
un scafandru filipinez înarmat doar cu un cuțit distruge o barieră plutitoare de 300 de metri instalată de China
Un scafandru filipinez înarmat doar cu un cuțit distruge o barieră plutitoare de 300 de metri instalată de China. Sursa: captură video

O barieră plutitoare instalată de China pentru a împiedica ambarcațiunile filipineze să pescuiască într-o zonă disputată a Mării Chinei de Sud a fost înlăturată, au anunțat luni autoritățile filipineze. Bariera, instalată la sfârșitul săptămânii trecute, este cel mai recent motiv de dispută între Manila și Beijing, relatează CNN.

O înregistrare video publicată luni de Paza de Coastă filipineză arată cum un scafandru filipinez taie un șir de geamanduri lung de 300 de metri lângă Bajo de Masinloc, cunoscut și sub numele de Scarborough Shoal, un recif mic, dar strategic și rodnic pentru pescuit, aflat la 200 de kilometri de insula filipineză Luzon.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Înregistrarea îl arată pe scafandru purtând doar o mască de snorkeling și care se folosește de un cuțit mic pentru a tăia frânghiile. El a ajuns în zonă cu o barcă de pescuit.

Clipul este o ilustrare a luptei tensionate pentru putere care se desfășoară de ani de zile în Marea Chinei de Sud, în timp ce Manila încearcă să respingă pretențiile din ce în ce mai mari ale Beijingului asupra căii navigabile strategice revendicate de ambele părți.

Autoritățile filipineze au spus duminică că trei bărci ale Pazei de Coastă chineze și o barcă de serviciu a miliției maritime chineze au instalat bariera, după sosirea unei nave guvernamentale filipineze în zonă.

„Bariera reprezenta un pericol pentru navigație, o încălcare clară a dreptului internațional”, a declarat luni Paza de Coastă din Filipine, adăugând că acesta a încălcat și suveranitatea filipineză.

Beijingul și-a apărat acțiunile spunând că deține „suveranitate incontestabilă asupra insulei Huangyan și a apelor ei adiacente”, folosind numele chinezesc pentru bancul aflat în litigiu și acuzând nava filipineză că a intrat în zonă fără permisiune.

„Paza de Coastă chineză a luat măsurile necesare în conformitate cu legea pentru a opri și alunga cealaltă navă, iar operațiunea în cauză a fost desfășurată cu reținere profesională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în timpul unui briefing de presă.

Beijingul pretinde „suveranitate incontestabilă” asupra aproape tuturor celor 1,3 milioane de mile marine pătrate ale Mării Chinei de Sud, precum și asupra majorității insulelor și bancurilor de nisip din cadrul acesteia, inclusiv unele care se află la sute de kilometri distanță de China continentală.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri