Rusia acuză Ucraina că ar pregăti un atac radioactiv lângă Transnistria. Chișinăul dezminte și îndeamnă la calm

Data actualizării: Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova vorbeşte în timpul unei conferinţe la Forumul Economic Estic în Vladivostok pe 6 septembrie 2022.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus de externe a acuzat Ucraina că pregăteşte "provocări" care implică şi substane radioactive lângă Transnistria, informaţii pe care guvernul de la Chişinău le-a catalogat drept "falsuri şi speculaţii", scrie deschide.md.

Declaraţiile au fost făcute de purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, care a reluat acuzaţiile de săptămâna trecută, potrivit cărora Ucraina plănuiește să invadeze Transnistria după o operațiune sub "steag fals".

"Ministerul rus de externe a atras atenţia anterior asupra provocărilor pe care regimul de la Kiev le pregăteşte pentru a acuza armata rusă că atacă depozite de păstrare a deșeurilor radioactive. (...) Faptul că aceste lucruri au loc în apropiere de Transnistria, unde regimul de la Kiev escaladează în mod intenţionat tensiunile, este îngrijorător", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, potrivit agenţiei TASS.

Aceasta a mai spus că Ucraina ar transporta substanțe radioactive prin portul de la Odesa, afirmând că anumiţi "bloggeri ucraineni" se tem că ar putea fi folosite pentru fabricarea unei bombe murdare.

Noile acuzaţii au fost catalogate drept "falsuri" şi "speculaţii" de guvernul de la Chişinău.

"Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al guvernului Republicii Moldova.

Anterior, ministerul apărării din Republica Moldova a arătat că informaţiile difuzate de Moscova privind un iminant atac al Ucrainei în Transnistria au ca scop crearea de panică şi confuzie.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri