Galerie Foto Musulmanii cer Israelului să înceteze bombardamentele

Data publicării:
protest în Turcia
Protest pro-palestinian în Turcia. Sursa foto: Profimedia Images

Protestatari din Jakarta până în Tunis au cerut vineri încetarea bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza, după aproape două săptămâni de lovituri aeriene intense, despre care autoritățile spun că au ucis 4.100 de persoane, transmite Reuters.

Israelul se pregătește pentru un război la sol în micuța și aglomerata enclavă palestiniană, care are ca scop eradicarea Hamas, gruparea militantă islamistă care a intrat în orașele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.400 de oameni și luând sute de ostatici.

În timp ce unele guverne occidentale și-au exprimat sprijinul pentru campania militară a Israelului, mai multe state musulmane au cerut o încetare imediată a focului, subliniind condițiile îngrozitoare din Gaza și exprimându-și solidaritatea cu palestinienii.

Protestele au izbucnit brusc în mare parte din regiune, marți seara, după ce autoritățile din Gaza au declarat că sute de oameni au fost uciși într-o explozie la un spital. Hamas a spus că un atac aerian israelian este responsabil, în timp ce Israelul a dat vina pe lansarea eșuată a unei rachete a unei grupări pro-palestiniene.

Protest în Turcia. Sursa foto: Profimedia Images
Protest în Turcia. Sursa foto: Profimedia Images

În Iordania, care a făcut pace cu Israelul în 1994, dar unde o mare parte a populației are moștenire palestiniană, peste 6.000 de protestatari au mărșăluit în centrul capitalei, în timp ce alte mii s-au adunat în apropierea ambasadei Israelului.

Protestatarii și-au exprimat sprijinul pentru Hamas, îndemnându-l să atace Israelul cu rachete și atacuri sinucigașe și adresându-se grupării palestiniene cu scandarea: „Suntem armata ta”.

Mii de manifestanți s-au adunat și în Turcia și Egipt, alte două țări care au de mult timp relații diplomatice depline cu Israelul, cerând încetarea bombardamentelor.

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat în fața Moscheei Beyazit din Istanbul, arzând o efigie a premierului israelian Benjamin Netanyahu și fluturând steaguri palestiniene. Unii aveau pancarte pe care scria: „Opriți genocidul” și „Israelul terorist”.

„Palestina este singura țară care ne unește vocile”

În Egipt, mii de protestatari au stat la moscheea al-Azhar, una dintre cele mai vechi din lume, scandând „Unde este armata arabă?”, în timp ce alții s-au adunat în Piața centrală Tahrir.

Unii au cerut acțiuni militare împotriva Israelului, alții au spus că statele arabe ar trebui să ia în considerare utilizarea altor metode pentru a opri bombardarea Gazei. Egiptul se învecinează cu Gaza, dar nu a reușit să negocieze o deschidere a trecerii sale pentru a permite ajutor.

"Palestina este singura țară care ne unește vocile. Dacă țările din Golf nu trimit ajutoare, cel puțin ar trebui să înceteze să trimită petrol și gaze. Este cel puțin ceea ce ar trebui să facă", a declarat protestatarul Mohammed Gomaa la Cairo.

În Maroc, unde guvernul a fost de acord în 2020 să normalizeze legăturile cu Israelul în schimbul recunoașterii de către SUA a suveranității marocane asupra teritoriului disputat al Saharei de Vest, islamiștii și de stânga au declarat că vor organiza o reuniune mai târziu vineri.

Sute de oameni au mărșăluit în centrul Tunisului, un protest mai mic decât cei care s-au adunat acolo împotriva campaniei Israelului în Gaza în ultimele zile. Alții au manifestat în fața ambasadei SUA.

„Adevăratul terorism este cel pe care Israelul și America îl susțin”

În Asia de Sud-Est, sute de oameni s-au adunat pentru a protesta în apropierea ambasadelor SUA din fiecare dintre capitalele Indoneziei și Malaeziei, ardând steaguri israeliene și fotografii cu Netanyahu și președintele SUA, Joe Biden.

„Astăzi ne adunăm aici cu aceeași intenție de a condamna actul criminal al Israelului”, a declarat Qilla Marisa, un protestatar din Kuala Lumpur.

Musulmanii din India au organizat proteste mai mici în Jaipur și Mumbai, susținând pancarte cu „Palestina liberă”.

Cel mai mare inamic regional al Israelului, Iranul, și grupurile aliate din regiune, au organizat, de asemenea, proteste aprobate de stat. În Irak, milițiile șiite susținute de Teheran au mobilizat sute de susținători la Bagdad, lângă podul care duce la Zona Verde fortificată, unde se află ambasada SUA.

La granița Irakului cu Iordania, sute de susținători ai unor grupuri paramilitare susținute de Iran au organizat o sit-in pentru a-și exprima sprijinul pentru Gaza, aduși cu autobuzul. „Vom sprijini poporul nostru din Palestina”, a spus unul dintre ei, Hussein Samir, în vârstă de 26 de ani.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri