Galerie Foto Nimic nu-i oprește pe ruși să meargă în vacanță, în Crimeea. De ce continuă să ignore pericolul: „Cerul este protejat, avem încredere”

Data publicării:
rusi in crimeea
Rușii care își petrec vacanța în Crimeea spun că „nu există riscuri”. FOTO: Profimedia Images

Rușii sunt încurcați de războiul din Ucraina atunci când vine vorba să-și organizeze vacanța. Cu toate acestea, ei continuă să meargă în Crimeea și mulți dintre ei chiar ignoră pericolul și spun că „nu există riscuri, fiindcă cerul este protejat”, potrivit Reuters.

Rușii care își petrec vacanța în Crimeea spun că „nu există riscuri”. FOTO: Profimedia Images
Rușii care își petrec vacanța în Crimeea spun că „nu există riscuri”. FOTO: Profimedia Images

Siguranța este un factor important pentru unii, mai ales după două atacuri ucrainene majore din octombrie, anul trecut, asupra Podului Crimeei.

Dar, după ce a cântărit astfel de îngrijorări, Motorin, un localnic din orașul Khanty-Mansiysk, din vestul Siberiei, a decis că această călătorie este, în continuare, un risc pe care merită să și-l asume.

„Am calculat că era sigur, mai ales că colegii mei veniseră deja aici în iunie, la începutul lui iulie. Ei au spus că totul a fost calm aici, fără probleme pe podul Crimeei. Mărfurile, prețurile, totul este ca înainte”, a spus el.

Rușii au fost atrași de peisajele luxuriante și de coasta stâncoasă a Crimeei de mult timp, dar acum alegerea locului de vacanță este o adevărată provocare, din cauza mai multor factori legați de război.

Sancțiunile au întrerupt zborurile către Occident, iar slăbiciunea monedei rusești, rubla, a crescut costul călătoriilor către alte destinații populare, precum Turcia și Thailanda.

Spațiul aerian comercial deasupra Crimeei a fost închis de când Rusia a lansat ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, în februarie 2022, astfel că turiștii trebuie să ajungă fie cu mașina, fie cu trenul. Călătoriile dificile sunt adesea agravate de cozile lungi de pe pod.

„Am venit cu trenul: a durat două zile și patru ore - foarte mult anul acesta, pentru că ne-a fost frică să luăm mașina. Este al cincilea an în care venim aici în vacanță”, a declarat Olga Morskova din Rybinsk.

Cel mai dificil sezon din ultimii nouă ani pentru Crimeea

Alexei Volkov, președintele Uniunii Naționale a Industriilor Ospitaliere, a declarat într-un interviu că se așteaptă ca numărul turiștilor din Crimeea să scadă cu 20-30% în acest an, ajungând la 6-6,5 milioane de persoane.

„Este cel mai dificil sezon din ultimii nouă ani de când facem parte din Rusia”, a adăugat el, referindu-se la anexarea din 2014, considerată ilegală de majoritatea țărilor și pe care Ucraina a promis că o va anula.

Alte stațiuni rusești de la Marea Neagră, mai puțin expuse riscului de atacuri, au înregistrat o creștere a cererii. Volkov a declarat că gradul de ocupare a hotelurilor din Soci a fost de 100% și chiar și orașul portuar Novorossiysk a înregistrat o creștere de 6% a numărului de vizitatori.

Mai puțini turiști în Crimeea au însemnat mai mulți pentru Kaliningrad, la Marea Baltică, și Daghestan, în regiunea Caucazului de Nord al Rusiei, a spus el.

Vacanța în Crimeea, o decizie fatală

Pentru un cuplu de ruși, alegerea Crimeei ca destinație de vacanță a fost fatală. Bărbatul și femeia au fost uciși, iar fiica lor în vârstă de 14 ani a fost rănită, când mașina lor a fost surprinsă de o explozie în momentul în care au traversat podul pe 17 iulie, călătorind noaptea pentru a evita blocajele din trafic.

Șeful serviciului de securitate ucrainean SBU, Vasyl Maliuk, a revendicat ulterior responsabilitatea pentru acest atac, precum și pentru unul anterior, care a provocat daune grave podului în octombrie, anul trecut.

Cu toate acestea, în ciuda proximității războiului, unii ruși intervievați de Reuters au ținut să minimalizeze pericolele sau să le respingă în totalitate.

„Nu, absolut nicio teamă. Am plecat fără să ne gândim de două ori, nu ne temem de nimic, totul este bine. copul călătoriei noastre este, bineînțeles, să ne odihnim și să sprijinim operatorii de turism ruși, hotelierii și turismul rusesc, fără îndoială”, a declarat Alexander Semashko din Stavropol.

Serghei Lenkov, din Vologda, a declarat că are încredere în sistemele de apărare aeriană ale Rusiei.

„Nu există riscuri cu adevărat. Cerul este protejat, așa că nu este nimic de care să ne speriem”, a spus el.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri