Pandemia a devenit dezastru umanitar în India. Medicii cer oamenilor să nu mai stocheze cilindri de oxigen și remdesivir în case

Data publicării:
Bolnav de Covid cu mască într-o mașină
Pandemia de Covid-19 a produs un dezastru umanitar în India. Foto: Getty Images

Stocarea de oxigen și alte medicamente esențiale de către populație pune presiuni adiționale pe sistemul de sănătate din India, deja greu afectat de numărul imens de cazuri zilnice. Medicii indieni spun că pacienții în stare critică în număr mare din spitale vor muri în număr mare dacă criza de oxigen continuă să se înrăutățească. India a înregistrat un nou record mondial de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

India a înregistrat 352.991 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore, depășind vechiul său record mondial. Pe lângă numărul mare de infectări, India înregistrează și un număr mare de decese – 2812 cel mai mare de până acum.

În ultima săptămână, numărul deceselor a crescut cu 89% și un total de 2.2 milioane de cazuri noi. Numărul total de cazuri de la începutul pandemiei a depășit 17 milioane.

În acest context, oamenii au început să cumpere și să depoziteze oxigen și medicamente esențiale în propriile case, de frica infecției, iar medicii spun că acest comportament pune și mai multă presiune pe sistemul medical care se străduiește să aducă suficient oxigen pentru pacienții în stare critică.

Citiți și: Statele Unite au anunţat trimiterea imediată de ajutoare în India, inclusiv componente pentru producerea de vaccinuri

La nivel național, cererea de oxigen a crescut cu 20% în ultimele zile. În capitala țării, spitalele se confruntă cu o lipsă acută – duminică, 20 de pacienți au murit la spitalul Jaipur Golden din cauza unei crize severe de oxigen. Alți 8 au murit la spitalele Gurgaon Kathuria și Virat după ce acestea au rămas fără oxigen, iar livrările nu au ajuns la timp, conform The Guardian.

În India a apărut piața neagră de oxigen și remdesivir

Oamenii au început deja să cumpere individual oxigen și medicamente precum remdesivir. Unii le cumpără pentru a-și ajuta rudele bolnave de Covid aflate în spital în stare gravă, dar alții pur și simplu le depozitează în case de frica unei infecții.

Un bărbat a declarat unei televiziuni locale că a stat la coadă mai multe ore pentru a umple un cilindru de 10 litri de oxigen pentru tatăl său de 65 de ani internat la un spital din Delhi.

Astfel, a apărut deja o piață neagră de oxigen și remdesivir, iar cilindrele și injecțiile cu medicamente se vând pentru prețuri exorbitante. În weekend, trei bărbați au fost arestați pentru că au încercat să vândă injecții cu remdesivir pentru aproximativ 440 euro bucata.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri