Președintele Finlandei povestește cum s-a desfășurat discuția cu Putin despre NATO: „Am rămas surprins că a fost atât de calm”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Finlandei, Sauli Niinisto
Președintele Finlandei, Sauli Niinisto. Foto: Profimedia

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a povestit la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO. El a spus că liderul de la Kremlin a fost „calm”.

Adevărul e că am fost surprins că a primit vestea atât de calm. Dar în politica de securitate, în special când e vorba despre Rusia, trebuie să fim tot timpul atenți, indiferent ce a spus Putin”, a povestit Niinisto.

Dar deocamdată se pare că nu vor apărea probleme imediate”, a adăugat el.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus sâmbătă lui Niinisto că renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări.

Moscova a mai spus că discția telefonică a fost un „schimb de opinii franc”, ceea ce este, de obicei, un eufemism diplomatic pentru o conversație dificilă, relatează Reuters.

Niinisto a explicat și decizia țării sale de a renunța la politica de neutralitate și de a se alătura Alianței Nord Atlantice.

Invazia Rusiei în Ucraina „a arătat că este gata să atace o țară vecină independentă”, a spus el.

Deși nu crede că Rusia ar putea ataca Finlanda acum sau în viitor, Niinisto a spus că peisajul politic divizat al Europei și al lumii nu lasă prea mult loc celor nealiniați.

Pe de altă parte, președintele finlandez s-a declarat „uimit” de declarațiile omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, dar că „nu este îngrijorat” Turcia ar putea bloca aderarea Finlandei la NATO.

„Cred că vor fi multe discuții și nu sunt prea îngrijorat de asta”, a spus el pentru CNN.

Vorbind despre intenția Suediei și Finlandei de a se alătura NATO, Erdogan a spus vineri că „nu vrea să se repete aceeaşi greșeală ca cea comisă prin aderarea Greciei”, acuzând Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Purtătorul său de cuvânt a nuanțat apoi această declarație, spunând că Turcia „nu a închis ușa” aderării Suediei și Finlandei la NATO, dar vrea negocieri cu țările nordice și o reprimare a activităților pe care Ankara le consideră teroriste.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri