Prințesa saudită Basma, încarcerată fără să fie acuzată oficial de ceva, a fost eliberată după aproape trei ani

Data publicării:
Basma bint Saud
Prințesa saudită, Basma bint Saud. Foto: Profimedia Images

O prințesă saudită cunoscută pentru activism și pentru criticile la adresa regimului de la Riad, a fost eliberată dintr-o închisoare de mare securitate, după aproape trei ani de detenție fără niciun proces și fără vreo acuzație oficială la adresa ei, relatează BBC.

Prințesa Basma bint Saud a fost reținută în martie 2019, împreună cu fiica ei, chiar când se pregătea să călătorească în Elveția pentru tratament medical. Încă nu se știe care este motivul arestului, în condițiile în care nici ea, nici fiica nu au fost acuzate oficial de vreo infracțiune.

Se speculează că motivul arestului ține de activismul său în probleme umanitare și reforma statului saudit.

Într-un comunicat transmis ONU în 2020, familia sa apropiată spunea că arestul a venit pe fondul „criticilor sale dure la adresa abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului” din Arabia Saudită.

Alți susținători ai Basmei spun că legăturile sale apropiate cu fostul prinț moștenitor Mohammed bin Nayef, posibil sub arest la domiciliu, ar putea fi motivul încarcerării ei.

Prințesa Basma, în vârstă de 57 de ani, a făcut un apel la regele Salman și la prințul moștenitor Mohammed bin Salman, acesta din urmă liderul de facto al Arabiei Saudite, cerându-le să o elibereze.

Anunțul eliberării Basmei a fost făcut de organizația ALQST for Human Rights. Activiștii spun că Basmei „i s-a negat dreptul la îngrijire medicală pentru o boală cu potențial de a-i amenința viața”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri