Regele Charles III, familia regală, britanicii au comemorat un an de la moarte regretatei suverane Elisabeta a II-a

Data actualizării: Data publicării:
Regina Elisabeta II
Fotografia aleasă o înfățișează pe regină într-un portret oficial realizat în 1968, când Majestatea Sa avea vârsta de 42 de ani. Sursa foto: Facebook

Regele Charles III și Regina Camilla au marcat prima comemorare de la moartea Elisabetei a II-a cu o slujbă de rugăciune lângă Balmoral, în timp ce Prințul și Prințesa de Wales au participat la o slujbă privată la Catedrala St Davids din Pembrokeshire. Regatul Unit și Commonwealth au comemorat un an de la moartea Reginei Elisabeta II, transmite BBC.

Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani la Castelul Balmoral, din Aberdeenshire, pe 8 septembrie 2022, la doar câteva luni după Jubileul ei de platină, care a marcat 70 de ani pe tron.

Regele, care și-a petrecut vara la reședința sa din Birkhall și la Balmoral, a participat vineri dimineața la biserica Crathie Kirk din apropiere la rugăciuni comemorative private.

După slujbă, Regele și Regina au mers într-o plimbare, zâmbind și împărtășind glume cu personalul Balmoral Estate, membri ai gospodăriei regale, elevi din școlile primare locale și locuitori din orașul Ballater din apropiere.

Anniversary of Queen Elizabeth II death, Balmoral, UK - 08 Sep 2023
sursa foto: Profimedia Images

Prințul William și Catherine au participat vineri la o scurtă slujbă privată la Catedrala St Davids - la aproximativ 800 de mile distanță, în Țara Galilor.

Catherine, purtând cercei care au aparținut regretatei regine, a depus flori în fața unui portret al reginei.

Royal visit to Wales
sursa foto: Profimedia Images

Capela, unde s-a desfășurat slujba de comitere a regretatei regine, găzduiește locul final de odihnă al Elisabetei a II-a - Capela memorială a Regelui George al VI-lea.

În scurtul său tribut, Regele a mulțumit națiunii pentru „dragostea și sprijinul” arătate lui și reginei Camilla în primul său an de monarh.

„În marcarea primei aniversări a morții Majestății Sale și a aderării mele, ne amintim cu mare afecțiune viața ei lungă, serviciul devotat și tot ceea ce a însemnat pentru mulți dintre noi”, a spus Regele Charles III. „De asemenea, sunt profund recunoscător pentru dragostea și sprijinul care mi-au fost arătate soției mele și mie în acest an, deoarece facem tot posibilul pentru a vă fi de folos tuturor.”

Mesajul său scris, care însoțește înregistrarea audio, este semnat Charles R.

Regele a lansat, de asemenea, și o fotografie preferată a regretatei regine. Fotografia aleasă o înfățișează pe regină într-un portret oficial realizat în 1968, când Majestatea Sa avea vârsta de 42 de ani. Fotografia color a fost făcută de Cecil Beaton pe 16 octombrie 1968 și nu a fost lansată până acum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O înfățișează pe regretata regină purtând tiara Marii Ducese Vladimir, formată din 15 cercuri de diamante întrețesute.

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus într-un mesaj că amploarea serviciului regretatei regine „pare mai mare” la un an de la moartea ei.

„Devotamentul ei față de națiunile din Regatul Unit și Commonwealth pare mai profund”, a spus el. „Și recunoștința noastră pentru o viață atât de extraordinară de serviciu și dăruire continuă să crească.”

Sunak a spus că își prețuiește amintirile despre întâlnirea cu regretata regina și a fost uimit de „înțelepciunea, căldura și grația ei incredibile”, precum și „înțelepciunea ei ascuțită”.

„Oamenii din Marea Britanie, indiferent dacă au avut sau nu norocul să o cunoască pe regretata Sa Majestate, vor reflecta astăzi la ceea ce a însemnat ea pentru ei și la exemplul pe care l-a dat nouă tuturor”, a adăugat el.

sursa foto: Profimedia Images

Liderul laburist Sir Keir Starmer a spus că regina „s-a bucurat întotdeauna de o legătură specială cu poporul ei”.

„A fost o relație construită din înțelegerea ei că serviciul acestei mari națiuni este firul care unește suveranul și subiectul”, a spus el. „Așadar, în timp ce reflectăm din nou la moștenirea ei astăzi, să îmbrățișăm acel spirit de serviciu public ca ghid pentru un viitor mai bun”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri