Rusia se plânge că Uniunea Europeană nu investighează „corespunzător” avariile de la conductele Nord Stream

Data publicării:
serghei lavrov gesticuleaza
Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus. Foto: Profimedia

Serghei Lavrov, șeful diplomației lui Putin, s-a plâns, miercuri, că statele europene nu investighează „în mod corespunzător” exploziile care au produs avariile la gazoductele Nord Stream 1 și 2 în septembrie, relatează Reuters.

„După exploziile la Nord Stream - pe care se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu le investighează în mod obiectiv - Rusia a oprit transportul de gaz prin traseele nordice”, a spus Lavrov.

Rusia a acuzat Regatul Unit pentru explozii - acuzaţii respinse de guvernul de la Londra. Anchetatori din Suedia şi Danemarca susţin că aceste explozii au fost rezultatul unor acţiuni de sabotaj deliberate, chiar dacă nu au numit vreun posibil vinovat.

Citând oficiali din cadrul diplomaţiei şi ai serviciilor secrete, cotidianul Washington Post informează, miercuri, că nu există dovezi concludente care să sugereze că Rusia s-ar fi aflat în spatele atacurilor, după cum au afirmat unii analişti şi guverne occidentale imediat după producerea lor. Potrivit Washington Post, unele dintre surse cred, acum, că este imposibil de stabilit cine este vinovatul.

Gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au o capacitate comună de 110 miliarde de metri cubi - mai mult de jumătate din întregul volum de gaz exportat de Rusia. Secţiuni ale gazoductelor cu o lungime de 1.224 de kilometri, care leagă Rusia de Germania, se află la o adâncime de circa 80-110 de metri, iar rușii spun că nu a fost luată deocamdată nicio decizie dacă să se încerce repararea lor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri