Rușii sunt vaccinați anti-Covid cu doze expirate

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus Vaccination
Vaccin anti-COVID. Foto: Profimedia Images

Pacienții din Moscova sunt inoculați cu vaccinuri Covid fabricate în Rusia care sunt expirate, relatează The Moscow Times, care citează surse și martori oculari.

Epidemiologii spun că vaccinurile expirate nu sunt periculoase, însă sunt ineficiente împotriva Covid-19.

Rusia are aproape 30 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului care au depășit termenul de valabilitate și valorează mai mult de 23 de miliarde de ruble (398 de milioane de dolari), au declarat surse din ministerul sănătății pentru Moscow Times.

Ministerul nu a comentat oficial relatările, deși a emis anterior ordine de a extinde durata de stocare a vaccinurilor și a aprobat folosirea acestor doze.

La sfârșitul lunii mai, activistul politic Elvira Vikhareva a spus că a fost vaccinată cu o doză expirată la Policlina Nr. 218 din Moscova.

„Prima dată mi-au făcut injecția și apoi când am întrebat mi-au arătat flaconul”, a spus ea. „Eram într-un experiment medical”.

Reporterul Moscow Times Dimitri Gladișev a primit de asemenea o doză cu vaccinul rusesc Sputnik care expirase în aprilie, când era la centrul comercial GUM din Moscova.

Când Gladișev a făcut referire la data de expirare de pe flacon, i s-a spus că personalul a primit „o hârtie” care aprobă folosirea. Reporterului i s-au arătat și documente aprobate de ministerul sănătății de la Moscova care extinde perioada de valabilitate a dozelor înghețate expirate de la șase la nouă luni și a vaccinurilor lichide de la două la șase luni. Ministerul mai spune că personalul medical ar trebui să continue prioritizarea și folosirea vaccinurilor care au expirat în ianuarie, februarie, martie și aprilie.

O asistentă i-a spus lui Gladișev că doza expirată nu face rău și că vaccinurile erau livrate înghețate. „În fiecare zi dezghețăm un nou pachet de vaccinuri, pe care apoi le folosim de-a lungul zilei. Le aruncăm pe cele nefolosite care au fost dezghețate”, i-a spus aceasta lui Gladișev. „În iulie vom folosi un stoc de vaccinuri care au expirat în mai”, a mai afirmat ea.

Personalul medical de la clinica GUM susține că dacă Gladișev și-ar fi amânat injecția, ar fi fost inoculat „cu stocul de anul trecut”. Aceștia au subliniat că ministerul sănătății a făcut studii care dovedesc că vaccinul expirat este sigur însă au refuzat să arate vreun document ce susține asta.

The Moscow Times a trimis ulterior o cerere formală către ministerul sănătății cerând detalii despre studiu, însă nu a primit niciun răspuns.

Epidemiologii intervievați de The Moscow Times spun că vaccinurile expirate sunt inutile și nu vor oferi vreo protecție împotriva coronavirusului.

În acest timp, clinicile private rusești ignoră recomandarea ministerului sănătății și folosesc doze „proaspete” de Sputnik, o programare în medie costând între 4.000 și 10.000 de ruble (70-172 de dolari).

O clinică privată din Moscova cere 164 de dolari per vaccin. Prețul include un test PCR obligatoriu, o scurtă consultație medicale și vaccinarea în sine. Însă clinica spune că vaccinul este gratuit.

Rusia raportează în prezent aproximativ 3.500 de noi cazuri de Covid-19 pe zi, dintre care 1.800 sunt cazuri serioase internate în spital. Aproape 100 de oameni mor zilnic acum din cauza infecției în Rusia.

Ilia Șumanov, directorul Transparency International-R, spune că folosirea vaccinurilor expirate care costă zeci de miliarde de ruble din bugetul de stat ar putea duce la procese în instanță.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri