Șefa executivului din Hong Kong intervine în scandalul legat de ziarul Apple Daily și spune că presa nu trebuie să „submineze” guvernul

Data publicării:
Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, vorbește în timpul conferinței sale de presă săptămânale la sediul guvernamental din Hong Kong
Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, vorbește în timpul conferinței sale de presă săptămânale la sediul guvernamental din Hong Kong. Sursă foto: Profimedia Images

În conferința de presă săptămânală, Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, a transmis că mass-media nu trebuie să „submineze” guvernul, într-un gest care respinge astfel reacţia SUA, care au cerut autorităţilor teritoriului „să înceteze să se ia de mass-media”, informează AFP.

Centrul financiar din Hong Kong a fost multă vreme sediul regional a numeroase mass-media internaţionale. cu toate acestea, oraşul nu încetează să coboare în clasamentul anual al ONG-ului Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei, trecând de pe locul 18 în 2002 pe locul 80 în acest an, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută, autorităţile au îngheţat bunurile cotidianului pro-democraţie Apple Daily, foarte critic la adresa Beijingului. Pentru aceasta, ele au evocat legea drastică asupra securităţii naţionale impusă de China în încercarea de a sufoca orice disidenţă în fosta colonie britanică.

Cinci responsabili ai cotidianului pro-democraţie au fost arestaţi şi doi dintre ei au fost inculpaţi pentru „înţelegere secretă cu o ţară străină”, în baza acestei legislaţii. Poliţia a apreciat că o serie de articole îndemnau ţări străine să impună sancţiuni împotriva Hong Kong-ului şi Chinei.

Citește și: Ziarul din Hong Kong acuzat de uneltire împotriva securității naționale, în pragul falimentului dacă nu i se deblochează conturile

„Să critici guvernul Hong Kong-ului nu este o problemă, însă dacă există intenţia de a organiza acţiuni ce incită la subminarea guvernului, atunci este, desigur, diferit", a declarat Carrie Lam, întrebată cu privire la percheziţia de la sediul Apple Daily şi despre libertatea presei în acest teritoriu. „Prietenii mass-media ar trebui să fie capabili să facă diferenţa între cele două", a adăugat aceasta.

Spre deosebire de China continentală, unde mass-media sunt deţinute majoritar de stat şi fac obiectul cenzurii, în Hong Kong libertatea de expresie este garantată de mini-Constituţia sa.

După intrarea în vigoare, în urmă cu aproape un an, a legii asupra securităţii naţionale, multe mass-media din Hong Kong au devenit prudente, pentru a nu încălca această lege în articolele lor.

Carrie Lam a mai afirmat că urmăririle angajate împotriva Apple Day nu constituie un atac împotriva „unei activităţi jurnalistice normale", dar că publicaţia a încercat, în articolele sale, să aducă atingere securităţii naţionale a Chinei.

Întrebată despre ce înţelege guvernul său prin „o activitate jurnalistică normală", Carrie Lam s-a mulţumit să răspundă: „cred că sunteţi mai avizaţi să răspundeţi la această întrebare".

Citește și: Tirajul ziarului din Hong Kong unde au descins 500 de polițiști a crescut de șase ori. Lumea s-a așezat la coadă înainte de răsărit

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri