Șeful forțelor armate britanice: Există riscul izbucnirii unui război între Occident și Rusia. Marea Britanie trebuie să fie pregătită

Data actualizării: Data publicării:
Caracterul războiului s-a schimbat față de perioada Războiului Rece, afirmă generalul Nick Carter.
Caracterul războiului s-a schimbat față de perioada Războiului Rece, afirmă generalul Nick Carter. Sursă foto: Profimedia Images

Există un risc mai mare de izbucnire accidentală a unui conflict între Occident şi Rusia decât în orice alt moment de la încheierea Războiului Rece, în contextul în care multe dintre tradiţionalele instrumente diplomatice nu mai sunt disponibile, a declarat sâmbătă generalul Nick Carter, şeful forţelor armate britanice. Acesta a spus că armata Regatului Unit trebuie să fie pregătită de un război cu Rusia, având în vedere tensiunile recente din Europa de Est. Totuși, generalul Nick Carter nu crede că Vladimir Putin își dorește cu adevărat un „război fierbinte” cu Occidentul, notează The Guardian

Aflat la final de mandat, generalul Nick Carter a declarat că Rusia este în prezent o amenințare mai mare în Europa de Est decât a fost în ultimele trei decenii. Șeful forțelor armate din Marea Britanie a spus că „speră” că nu va exista un război cu Rusia, subliniind în același timp că nu crede că Moscova ar vrea să desfășoare un război fizic. Cu toate acestea, Nick Carter a transmis că NATO va trebui să fie pregătită de orice evoluție a situației în Europa de Est.

Generalul Carter a atenționat și că există un risc mai mare de tensiuni între state, în noua eră a lumii multipolare, în care guvernele concurează pentru diferite obiective şi agende diferite. 

Granița polono-belarusă și frontiera Rusiei cu Ucraina, în atenția Londrei

Sir Nick Carter a făcut aceste declarații, vorbind despre tensiunile de la granița dintre Polonia și aliatul Rusiei, Belarus, dar și despre semnele că trupele ruse s-ar putea concentra de-a lungul graniței cu Ucraina.

Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii, l-a îndemnat în acest weekend pe Vladimir Putin să intervină în „criza rușinoasă a migranților”, care se desfășoară la granița dintre Polonia și Belarus. De altfel, UE a acuzat Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie. Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar, în timp ce Polonia face eforturi pentru a bloca trecerea frauduloasă a graniței de est a UE și NATO.

Fostul ofițer MI6, Christopher Steele, a spus că Moscova crede în acest moment că este în război cu Marea Britanie și aliații săi.

Rusia vrea să își atingă obiectivele geopolitice într-un mod mai nuanțat

Jurnalistul Trevor Phillips de la Sky News l-a întrebat duminică pe generalul Nick Carter despre acest punct de vedere, iar șeful forțelor armate a spus: „Rusia consideră probabil contextul strategic global ca pe o luptă continuă în care, cred eu, vor aplica toate instrumentele puterii naționale pentru a-și atinge obiectivele. Dar vor face asta fără să declanșeze un război fierbinte”.

„Deci, da, într-un fel cred că are dreptate domnul Christopher Steele. Întrebarea, desigur, este cum definiți războiul și eu, ca militar, aș avea tendința să definesc războiul ca actul real de luptă și între două părți. Și nu cred că rușii vor asta”, a spus Nick Carter. Acesta a mai afirmat că Federația Rusă „vrea să încerce să-și atingă obiectivele geopolitice în moduri mai degrabă nuanțate.”

Într-o altă intervenție, la BBC News, Nick Carter a declarat că Rusia desfășoară în prezent „un joc hibrid în care leagă dezinformarea de destabilizare. Acest lucru împinge migranții la granițele Uniunii Europene și este un exemplu clasic al acestui gen de abordare”.

Șeful forțelor armate din Marea Britanie a spus că ceea ce se întâmplă acum la frontieră Belarusului și a Ucrainei este un caz clasic aplicat de guvernul rus pentru a „distragere atenția” de la mutările sale geopolitice. 

Întrebat dacă situația ar putea să se transforme într-un război activ, Carter nu a putut furniza un răspuns concret.„Nu știu. Cred că trebuie să fim în gardă, să ne asigurăm că există o descurajare pentru astfel de evoluții, să ne asigurăm că există unitate în alianța NATO fără să permitem apariția lacunelor în poziția noastră colectivă”, a mai subliniat Nick Carter. De asemenea, acesta a spus că trebuie să avem grijă ca oamenii să nu accepte ca acest caracter belicos al unora dintre politicile noastre să ajungă într-o poziţie în care escaladarea duce la un calcul greşit". 

Carter a recunoscut, totodată, că situația din Afganistan „nu este deloc bună”, după ce a susținut, în august, la momentul preluării de către talibani a controlului statului, că grupul de fundamentaliști s-a schimbat și ar trebui „să li se acorde spațiu” pentru a forma un guvern.

Generalul aflat în ultimele săptămâni de mandat, a spus că au existat „imagini îngrozitoare ale unei potențiale crize umanitare” și a admis că talibanii au „o mulțime de abordări care trebuie schimbate”. Însă Nick Carter a insistat totuși că talibanii din 2021 sunt diferiți de felul în care erau în 2001.

Citește și: SUA susțin că Lukașenko distrage atenția de la acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina

Caracterul războiului s-a schimbat față de perioada Războiului Rece

Tensiunile au crescut în Europa de Est în ultimele săptămâni după ce Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că a îmbarcat la bordul avioanelor mii de migranţi pentru a crea o criză umanitară la graniţa cu Polonia, stat membru al UE, o dispută în care ameninţă să fie atrase Rusia şi NATO.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că manevrele neprogramate ale NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova şi că Rusia nu are nimic de-a face cu criza migraţiei dintre aliatul său, Belarus, şi Uniunea Europeană.

Citește și: O tânără însărcinată în 8 luni povestește cum a reușit să treacă granița în Polonia cu cele 3 fiice, cu ajutorul polițiștilor bieloruși

Generalul Carter a spus că rivalii autoritari sunt dispuşi să folosească orice instrumente pe care le au la dispoziţie, cum ar fi migranţii, creşterea preţurilor la gaze, forţele proxy sau atacurile cibernetice. Caracterul războiului s-a schimbat", a spus Nick Carter, transmite Agerpres. 

După lumea bipolară a Războiului Rece şi lumea unipolară a dominaţiei SUA, diplomaţii se confruntă acum cu o mult mai complexă lume multipolară, a apreciat generalul Carter, care a adăugat că instrumentele şi mecanismele diplomatice tradiţionale" din timpul Războiului Rece nu mai sunt la îndemână.

Fără aceste instrumente şi mecanisme există un risc mai mare ca aceste escaladări sau această escaladare să ducă la un calcul greşit. Deci cred că aceasta este adevărata provocare căreia trebuie să-i facem faţă", a insistat şeful forţelor armate britanice.

Regatul Unit a anunţat vineri că o mică echipă de militari britanici a fost desfăşurată pentru a explora acordarea de sprijin tehnic" pentru Polonia la graniţa cu Belarus.

Tot vineri, avioane de vânătoare britanice de tip Typhoon au escortat două bombardiere strategice ruseşti cu capacităţi nucleare Tupolev Tu-160 din zona sa de interes, în cooperare cu parteneri ai NATO, pentru a monitoriza avioanele în timp ce acestea survolau spaţiul aerian internaţional. 

Citește și: Drama migranților folosiți de Lukașenko. Reportaj într-un avion cu „turiști” irakieni: „Voi sta toată iarna în frig dacă trebuie”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri