SUA și aliații din G7 vor soluții rapide pentru retragerea Israelului din Gaza. Mai mulți oficiali occidentali vizitează regiunea

Data actualizării: Data publicării:
blinken, baerbock, borrell
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a fost luni în Israel, iar înaltul diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell a fost în Liban. Blinken își continuă vizita în Orientul Mijlociu. Colaj foto Antony Blinken, Annalena Baerbock și Josep Borrell / surse foto: Profimedia Images

Statele Unite și aliații săi din Grupul celor Șapte (G7) caută o cale de ieșire rapidă din faza militară a conflictului din Gaza, a transmis luni Italia, care a preluat președinția G7. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și omologii săi din UE și Germania au vizitat regiunea, căutând soluții și încercând medierea conflictului dintre Israel și palestinieni, transmite Reuters.

Blinken a purtat discuții despre Gaza în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită luni, înainte de a merge în Israel, cu scopul de a demara eforturile concertate de pace despre care spune că sunt necesare pentru a evita o escaladare a conflictului.

El a început duminică un tur diplomatic de cinci zile în Orientul Mijlociu în Iordania și Qatar, a patra sa vizită în regiune de la atacurile mortale din 7 octombrie asupra Israelului de către militanții Hamas în Gaza, care au declanșat un asalt masiv israelian care nu dă semne de sfârșit.

Alte grupuri militante susținute de Iran au intervenit, atacând forțele israeliene la granița cu Libanul, trupele americane în Irak și Siria și nave comerciale în Marea Roșie. Israelul a intrat în ofensivă și cu palestinienii din Cisiordania ocupată, unde au fost comise acte de violență.

josep borrell în liban
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell (st) și Șeful armatei libaneze Joseph Aoun (dr), întâlnire în Yarze, la periferia de est a Beirutului. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a fost luni în Israel, iar înaltul diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell a fost în Liban, în semn de îngrijorare internațională.

Annalena Baerbock (Buendnis 90/Die Gruenen), Bundesaussenministerin, reist vom 07.01-14.01.2024 nach Israel, in die Pala
Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a făcut o declarație de presă după o întâlnire cu locuitorii comunității Al-Mazraah Al Qibliyah din Cisiordania, care au fost strămutați de violența coloniștilor. În timpul călătoriei sale în Orientul Mijlociu, Baerbock poartă discuții în Israel, teritoriile palestiniene, Egipt și Liban. Sursa foto: Profimedia Images

„Țările G7 lucrează cu guvernul israelian pentru a găsi o cale rapidă de ieșire din faza militară”, a declarat ministrul italian Antonio Tajani, citat de Ministerul de Externe italian, în timp ce Italia își începe președinția de un an a Grupului celor Șapte.

O lovitură israeliană în sudul Libanului a ucis luni un comandant înalt al forței de elită Radwan a Hezbollah, au declarat trei surse de securitate pentru Reuters, cel mai recent în confruntările zilnice peste granița de nord a Israelului.

Baerbock a transmis Israelului că are datoria să-i protejeze pe palestinienii din Cisiordania, după ce Blinken a tras un semnal de alarmă mai larg la Doha duminică.

„Acesta este un conflict care ar putea metastaza cu ușurință”, a spus Blinken înainte de a se îndrepta spre Abu Dhabi.

blinken în abu dhabi
Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan (dr), discută cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken (st) după întâlnirea lor de la Palatul al-Shati din Abu Dhabi. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul a subliniat o abordare mai concentrată a războiului său din Gaza înaintea vizitei, dar oficialii palestinieni din Sănătate spun că încă luptele ucid zeci de oameni în fiecare zi, raportând 249 de morți în ultimele 24 de ore.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că țara sa este atât hotărâtă să pună capăt guvernării Hamas asupra enclavei, cât și să descurajeze alți potențiali adversari susținuți de Iran, cum ar fi Hezbollah.

„Luptăm cu o axă, nu cu un singur inamic”, a spus Gallant pentru Wall Street Journal. „Iranul își construiește putere militară în jurul Israelului pentru a o folosi”.

Palestinienii au spus că Israelul a bombardat toată noaptea zone din estul orașului Khan Younis, sudic, și centrul Fâșiei Gaza, pe fondul ciocnirilor din acele zone. O singură lovitură în Deir Al-Balah a ucis 18 persoane și a rănit zeci, au spus ei.

Israelul a declarat că a bombardat un depozit de arme și a descoperit un puț de tunel în partea centrală a benzii și a ucis cel puțin 10 luptători palestinieni în Khan Younis.

Luni dimineață, armata israeliană a aruncat pliante asupra al Moghani, în centrul Fâșiei Gaza, avertizând locuitorii să evacueze mai multe districte despre care a spus că sunt „zone de luptă periculoase”.

Aproape toți cei 2,3 milioane de oameni din Gaza și-au părăsit casele în timpul războiului cel puțin o dată și mulți se mută din nou, adăpostindu-se adesea în corturi improvizate sau îngrămădiți sub prelate.

Pentru Aziza Abbas, în vârstă de 57 de ani, unul dintre câțiva locuitori din Gaza care acum trăiește într-un cort aproape de granița de sud cu Egiptul, nu a mai avut unde să meargă după ceea ce ea a spus că este un bombardament în jurul unei școli în care se adăpostise după ce și-a părăsit casa din nord.

„Pot să ne omoare aici, nu contează pentru ei”, a spus ea pentru Reuters, spunând că nu vrea să părăsească Gaza pentru Egipt, care a închis granița temându-se de un exod. În Rafah, în apropiere, medicii au spus că un atac aerian israelian asupra unei mașini a ucis doi jurnaliști.

Agenția ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA a raportat 63 de lovituri directe asupra instalațiilor sale și a spus că doar cinci din cele 22 de centre de sănătate lucrează în centrul și sudul Gazei.

Israelul, a cărui ofensivă a provocat și o lipsă acută de alimente, apă și medicamente, îi acuză pe militanții Hamas că acţionează în mod deliberat printre civili, acuzații pe care le neagă.

Blinken a spus că le va spune oficialilor israelieni că trebuie să facă mai mult pentru a preveni victimele civile în Gaza și pentru a permite civililor palestinieni să se întoarcă acasă. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Israelul speră că Blinken va fi capabil să oprească atacurile Hezbollah care au strămutat 80.000 de israelieni.

Ofensiva israeliană a ucis până acum 23.084 de palestinieni în Gaza, au declarat luni oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

Netanyahu a spus că războiul nu se va opri până când Hamas nu va returna peste 100 de ostatici încă ținuți din 240 de persoane capturate în timpul atacului său din 7 octombrie asupra orașelor israeliene, care a ucis 1.200 de oameni.

Prim-ministrul Qatarului a promis duminică că va continua să încerce să medieze eliberarea ostaticilor, dar a spus că munca sa a fost complicată de uciderea unui lider Hamas de către o dronă israeliană în Beirut săptămâna trecută.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri