Live Text Ucraina se pregătește de o nouă ofensivă rusească în următoarele zece zile

Data actualizării: Data publicării:
soldat ucrainean in zapada trage cu tunul
Foto: Facebook / General Staff of Ukraine
Din articol
Zelenski și-a anulat mesajul video pentru Festivalul de la San Remo. Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a aflat printre critici Lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” spre „un război mai extins”, spune secretarul general al ONU Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, îl provoacă pe preşedintele Ucrainei la un duel aerian Înlocuirea ministrului ucrainean al Apărării nu va avea loc săptămâna asta Norvegia vrea să trimită Ucrainei un ajutor în valoare de 7 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani Financial Times: Zelenski ar putea participa la  summitul liderilor europeni din această săptămână Kiev: Peste 16 mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia „Am ucis 3 ruși”. Unitatea specială ucraineană care „nu există” și care lansează operațiuni pe teritoriul Rusiei Ministerul britanic al Apărării: Rusia a decis data alegerilor regionale Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică merge la Moscova, dar nu se va întâlni cu Putin Reacția unui soldat ucrainean eliberat de ruși când mănâncă un măr după aproape un an. „E chiar înfricoșător” Zelenski, mesaj emoționant de ziua soției sale, Olena: „Îți mulțumesc că m-ai făcut puternic” Zelenski: Ucraina este pregătită să ofere ajutor Turciei în urma cutremurului Primul tanc Leopard 2, donat de Canada, a ajuns în Polonia Ucraina se așteaptă la o ofensivă în următoarele 10 zile Incendiu la un depozit de muniții rusesc în regiunea Herson Serghei Lavrov caută aliați la Bagdad Zelenski îl va numi pe șeful contraspionajului militar în funcția de ministru al apărării

Ucraina se pregătește de o nouă ofensivă rusească în următoarele 10 zile, cel mai probabil în vestul regiunii Lugansk și în sudul regiunii Donețk, unde Rusia a deplasat trupe în ultimele săptămâni. Oficialii de la Kiev ar fi primit „informații foarte solide” de la partenerii occidentali în acest sens, scrie presa ucraineană.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski și-a anulat mesajul video pentru Festivalul de la San Remo. Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a aflat printre critici

ACTUALIZARE 22:02 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se va mai adresa celui mai mare eveniment din showbizul italian - Festivalul muzicii italiene de la San Remo - într-un mesaj video, au anunţat luni organizatorii acestuia, în urma criticilor venite din partea întregului spectru politic, informează Reuters şi ANSA, citate de Agerpres.

Festivalul de la San Remo, care se desfăşoară între 7 şi 11 februarie, este un eveniment organizat pentru prima dată în urmă cu peste 70 de ani, care atrage audienţe record la televizor şi care a inspirat mai celebrul concurs muzical Eurovision.

Zelenski urma să apară într-un mesaj video în seara de închidere, însă şeful programelor de divertisment în prime time de la RAI TV a declarat că prezentatorul festivalului, cunoscut sub numele de Amadeus, va citi în schimb o declaraţie a liderului ucrainean.

Lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” spre „un război mai extins”, spune secretarul general al ONU

ACTUALIZARE 19:16 Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă ”cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat luni secretarul general al ONU în faţa Adunării Generale a ONU, relatează AFP.

Război în Ucraina, criză climatică, sărăcie extremă: „Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în viaţa noastră”, a declarat Antonio Guterres.

De asemenea, grupul de oameni de ştiinţă care gestionează ceasul Apocalipsei a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârşitul lumii, aflat acum la 90 de secunde înainte de „miezul nopţii”, a amintit el, considerând aceasta un semnal de alarmă.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, îl provoacă pe preşedintele Ucrainei la un duel aerian

ACTUALIZARE 18:07 Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a făcut publică luni o înregistrare video cu el însuşi în cockpitul unui avion militar în care îl provoacă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un duel aerian, relatează Reuters.

prigojin in avion
Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, îl provoacă pe preşedintele Ucrainei la un duel aerian. Foto: Captură video Twitter / World News 24

Înregistrarea a fost făcută publică de serviciul de presă al lui Prigojin, care susţine că a fost filmată într-un bombardier Su-24 operat de grupul Wagner.

A fost ultima dintr-o serie de înregistrări video şi declaraţii prin care Prigojin încearcă să se promoveze pe el şi armata sa privată drept vârful de lance al operaţiunilor militare ruse în estul Ucrainei.

Înlocuirea ministrului ucrainean al Apărării nu va avea loc săptămâna asta

ACTUALIZARE 14:42  Înlocuirea ministrului ucrainean al apărării, anunţată duminică pe fondul scandalurilor de corupţie care au zdruncinat instituţia, nu va avea loc în cele din urmă săptămâna aceasta, au indicat luni parlamentari ucraineni, citaţi de France Presse.

Se aşteaptă numirea titularilor la Ministerul de Interne şi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Schimbări de personal în sectorul apărării nu vor avea loc săptămâna aceasta, a declarat pe Telegram deputatul David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului "Slujitorul poporului", al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Arahamia anunţase duminică seara că şeful contraspionajului militar ucrainean Kirilo Budanov îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia de ministru al apărării.

Anunţul acestei schimbări a intervenit pe fondul aşteptărilor unei noi eventuale ofensive ruse şi după o serie de scandaluri de corupţie care au zdruncinat, între altele, Ministerul Apărării, chiar dacă Oleksii Reznikov nu a fost acuzat personal.

An-178-100P aircraft presentation in Kyiv, Ukraine - 28 Dec 2021
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean de Externe. Foto: Profimedia

Nici preşedintele Volodimir Zelenski, nici Oleksii Reznikov şi nici Kirilo Budanov nu au confirmat această remaniere ministerială, scrie Agerpres.

O deputată din partidul proprezidenţial, Mariana Bezugla, a afirmat pe Facebook că remanierea a fost suspendată până la sfârşitul săptămânii, timp în care guvernul evaluează riscurileprezentate de o astfel de schimbare în condiţiile în care presiunea militară rusă a crescut în estul ţării.

Potrivit lui Arahamia, Oleksii Reznikov (56 de ani) ar urma să fie numit ministru al industriilor strategice. 

Reznikov a declarat duminică seara, într-un interviu pentru site-ul de ştiri al televiziunii locale ICTV, că nu a fost informat despre o eventuală numire a sa la conducerea Ministerului Industriilor Strategice.

Una dintre cele mai cunoscute personalităţi de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Reznikov a fost numit ministru al apărării în noiembrie 2021 şi a contribuit la aprovizionarea cu arme occidentale a forţelor ucrainene după începerea războiului.

Dar ministerul său a fost marcat de scandaluri de corupţie. Adjunctul său a trebuit să demisioneze la sfârşitul lunii ianuarie după acuzaţii potrivit cărora ministerul a semnat contracte de aprovizionare a armatei cu alimente la preţuri de două-trei ori mai ridicate decât cele de pe piaţă, notează AFP.

Norvegia vrea să trimită Ucrainei un ajutor în valoare de 7 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani

ACTUALIZARE 14:27 Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a propus luni ca ţara sa să furnizeze un ajutor de 75 miliarde de coroane norvegiene (7,3 miliarde de dolari) Ucrainei pe o perioadă de cinci ani, informează Reuters şi AFP.

Propunem ca Norvegia să se angajeze să ofere o contribuţie pe termen lung Ucrainei, a declarat premierul laburist, într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu liderii opoziţiei.

Propunem ca 15 miliarde de coroane să fie consacrate în fiecare an Ucrainei, adică 75 miliarde de coroaneîn total, a adăugat el, precizând că se doreşte asigurarea unui acord unificat pe acest subiect în parlament.

Norvegia, un exportator major de hidrocarburi, a înregistrat venituri bugetare record după ce preţul gazului vândut în Europa a crescut considerabil după invazia rusă în Ucraina.

Stoere, confruntat cu critici ale unor state şi ale unei părţi a opoziţiei din ţară pentru profiturile indirecte de pe urma războiului, a anunţat la sfârşitul lui 2022 un plan de acordare a unui ajutor multianual Ucrainei, fără a preciza valoarea acestuia.

În 2023, jumătate din ajutor va finanţa cerinţe militare, iar restul va merge către nevoi umanitare, însă această distribuţie s-ar putea modifica în anii următori, a explicat el luni.

Stoere a mai spus că Norvegia va acorda de asemenea 5 miliarde de coroane suplimentare în acest an ţărilor sărace care suferă de pe urma creşterii preţurilor alimentare. 

Guvernul său minoritar trebuie să obţină aprobarea parlamentului pentru aceste ajutoare, care vor creşte cheltuielile din fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, având active de aproape 1.400 de miliarde de dolari.

Se aşteaptă ca Partidul Conservator, cea mai mare formaţiune de opoziţie, să sprijine planul, care va fi supus negocierilor finale în săptămânile următoare, notează Agerpres.

Anul trecut, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaz pentru Europa în urma scăderii fluxurilor din Rusia. Norvegia este şi cel de-al doilea producător de petrol din Europa, după Rusia.

În 2022, veniturile fondului suveran norvegian din vânzările de petrol au crescut cu 108 miliarde de dolari, de aproape trei ori peste recordul anterior din 2008.

Financial Times: Zelenski ar putea participa la  summitul liderilor europeni din această săptămână

ACTUALIZARE 14:10 UE are în plan ca Zelenski să participe la summitul liderilor europeni din această săptămână, potrivit unor persoane informate cu privire la aceste planuri, care au subliniat că problemele de securitate riscă să împiedice vizita președintelui ucrainean, scrie Financial Times. 

Potrivit planurilor făcute la acest moment, Zelenski urmează să se adreseze unei sesiuni speciale a Parlamentului European din Bruxelles, dedicată unor probleme de securitate.  

Summitul riscă în continuare să fie anulat. 

Săptămâna trecută, liderul ucrainean i-a primit la Kiev pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, și pe Charles Michel, șeful Consiliului European. „Sincer vorbind, există riscuri mari dacă mă duc undeva. Acest lucru este adevărat", a declarat vineri Zelenski presei, întrebat despre o posibilă vizită la Bruxelles, notează The Guardian.

Kiev: Peste 16 mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia

ACTUALIZARE 13:20 Un total de 16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi din ţară de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, în urmă cu aproape un an, a informat luni Biroul ombudsmanului ucrainean, citat de EFE.

În această perioadă, alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului, scrie Agerpres.

Biroul Avocatului poporului din Ucraina a efectuat verificări referitoare la 14.000 de copii ucraineni deportaţi pe teritoriul Rusiei şi care se află în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar numărul lor total ar putea să fie mult mai mare. Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubeneţ estimează numărul acestora la peste 150.000 de copii, conform agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Într-o declaraţie făcută recent, Lubeneţ a spus că în cadrul contactelor sale cu ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova aceasta i-a spus că ar avea o listă cu copiii ucraineni care doresc să se întoarcă în Ucraina, dar ea a refuzat să ofere date concrete în această privinţă. Autorităţile ruse, potrivit lui, nu oferă informaţii despre copiii ucraineni duşi cu forţa în Rusia şi împiedică eforturile părţii ucrainene de a-i aduce pe aceştia înapoi acasă, conform agenţiei de presă citate.

Agenţia de presă Ukrinform a transmis luni că încă doi copii ucraineni, care fuseseră deportaţi în Rusia, au putut fi aduşi în Ucraina, cu sprijinul Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Temporar Ocupate din cadrul guvernului ucrainean, aşa cum numeşte Kievul teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţia forţelor ruse încă din 2014.

Rusia a declanşat o invazie pe scară largă în Ucraina la 24 februarie anul trecut, dar conflictul a început de fapt din 2014, când, după anexarea Crimeii de către Rusia, separatişti proruşi din Doneţk şi Lugansk au proclamat unilateral independenţa celor două regiuni din estul Ucrainei, beneficiind de sprijinul militar al Moscovei. În primăvara anului 2014, Kievul a început o operaţiune antiteroristă împotriva rebelilor separatişti, care de atunci au fost sprijiniţi de Rusia atât cu arme, cât şi cu oameni şi cu fonduri.

„Am ucis 3 ruși”. Unitatea specială ucraineană care „nu există” și care lansează operațiuni pe teritoriul Rusiei

ACTUALIZARE 13:15 Dacă e să li se întâmple ceva rău, Taras, de 23 de ani, Vladislav, de 21 de ani, și comandantul lor, Oleksii, de 39 de ani, știu bine că guvernul ucrainean va nega existența lor. În capitalele occidentale, doar gândul la ei provoacă fiori, relatează The Guardian.

Ei sunt membri ai batalionului Bratstvo, un grup de voluntari din forțele speciale ucrainene, care duc lupta împotriva lui Vladimir Putin dincolo de primele linii ale războiului din Ucraina, dincolo de zonele ocupate ale țării lor: pe teritoriul Rusiei. Munca lor variază de la răpirea unor înalți oficiali ai Kremlinului până la distrugerea infrastructurii militare cheie și doborârea aeronavelor inamice pe teritoriul Rusiei.

Ar putea părea ciudat ca un batalion ca al lor să permită ca poveștile lor să fie făcute publice. Dar asta ar însemna că le înțelegem greșit scopul. În tot ceea ce fac, există un singur mesaj pe care doresc să-l transmită. „Ne este foarte ușor să trecem granița în Rusia”, spune zâmbind Vladislav, cel mai tânăr dintre cei trei.

Citește continuarea AICI

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a decis data alegerilor regionale

ACTUALIZARE 12:36 În evaluarea de luni a războiului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că alegerile regionale vor avea loc la 10 septembrie 2023 și în zonele nou anexate ale Ucrainei. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ținerea alegerilor în aceeași zi de vot ca în Rusia evidențiază ambiția guvernanților de a prezenta aceste zone ca părți integrante ale Federației Ruse, spun britanicii.

Londra precizează și că această decizie vine în urma eforturilor continue de rusificare a zonelor ocupate, care includ revizuirea sistemelor de educație, de comunicații și de transport. 

În condițiile în care alegătorii nu mai au la dispoziție opțiuni democratice semnificative nici măcar la scrutinul de nivel regional din Rusia, conducerea țării va aduce probabil argumentul auto-justificativ că noile alegeri justifică și mai mult ocupația, mai spune Ministerul britanic al Apărării.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică merge la Moscova, dar nu se va întâlni cu Putin

ACTUALIZARE 12:28 Kremlinul a precizat luni că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, nu se va întâlni cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova din această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus presei că Grossi se va întâlni cu oficiali de la compania de stat pentru energie nucleară Rosatom și de la Ministerul de Externe și că Moscova se așteaptă la „un dialog substanțial".

AIEA - organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite - și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la siguranța centralei nucleare ucrainene Zaporojie, pe care forțele rusești au capturat-o în martie anul trecut.

Reacția unui soldat ucrainean eliberat de ruși când mănâncă un măr după aproape un an. „E chiar înfricoșător”

ACTUALIZARE 12:20 Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko a distribuit luni un videoclip cu soldați ucraineni eliberați recent din captivitatea rusă. În filmarea postată pe Twitter, unul dintre bărbați susține că a fost reținut timp de opt luni, în timp ce altul spune că mănâncă fructe pentru prima dată într-un an.

„Mănânc un fruct proaspăt pentru prima dată după un an. E chiar înfricoșător”, spune un soldat după ce mușcă dintr-un măr. „Minunat. Este delicios”, mai spune el după primul dumicat.

Citește continuarea AICI

Zelenski, mesaj emoționant de ziua soției sale, Olena: „Îți mulțumesc că m-ai făcut puternic”

ACTUALIZARE 12:00 Volodimir Zelenski a postat luni, 6 februarie, pe Facebook, un mesaj înduioșător cu prilejul aniversării soției sale, Olena Zelenska. Prima Doamnă a Ucrainei împlinește astăzi 45 de ani.  Zelenski îi mulțumește că a fost alături de el întotdeauna și că l-a făcut puternic.

„Dragă ov, vreau să-ți mulțumesc. Pentru ceea ce ești. În viața mea. Pentru că sunt aici acum. Pentru credința ta în Ucraina și victorie. Pentru că m-ai făcut puternic. Pentru toți anii, orele, minutele... și încă o dată pentru acest an. Felul în care ai reprezentat Ucraina. Pentru copiii minunați, pentru OB si KV. Te felicit cu ocazia zilei de naștere”, a scris președintele ucrainean pe Facebook.

olena zelenska
Olena Zelenska, alături de președintele Zelenski. Foto:Twitter Olena Zelenska

Citește continuarea AICI

Zelenski: Ucraina este pregătită să ofere ajutor Turciei în urma cutremurului

ACTUALIZARE 11:20 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că ţara sa, aflată în plin război în urma invaziei declanşate împotriva sa de către Rusia, este dispusă să ofere asistenţă poporului turc „prieten” în urma cutremurului care a lovit Turcia în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia”, a scris Zelenski luni, pe Twitter.

Citește continuarea AICI

Primul tanc Leopard 2, donat de Canada, a ajuns în Polonia

ACTUALIZARE 11:15 Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a distribuit o imagine pe Twitter cu primului tanc Leopard, donat de Canada, care sosește în Polonia, relatează The Guardian.

„Primul tanc de luptă principal canadian Leopard 2 pe care l-am donat Ucrainei a ajuns acum în Polonia”, a spus Anand.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Alături de aliații noștri, în curând vom antrena forțele armate ale Ucrainei în utilizarea acestui echipament”.

Ucraina se așteaptă la o ofensivă în următoarele 10 zile

Presa ucraineană scrie că oficialii de la Kiev au primit „informații foarte solide” despre intențiile Rusiei de a lansa o nouă ofensivă, iar atacul ar putea avea loc în următoarele zece zile.

Rușii ar urma să atace cel mai probabil în regiunile Donețk și Lugansk, unde au masat trupe în ultimele săptămâni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Incendiu la un depozit de muniții rusesc în regiunea Herson

Un depozit de muniții rusesc din Kahivka, regiunea Herson, a luat foc azi-nopate, potrivit unor imagini apărute pe rețelele sociale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Serghei Lavrov caută aliați la Bagdad

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns duminică seară în Irak pentru a se întâlni cu liderii irakieni şi a discuta în special despre energie, în condițiile sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Lavrov a aterizat la Bagdad duminică seară, în fruntea unei mari delegaţii care include reprezentanţi ai „companiilor de petrol şi gaze, precum şi investitori”, a declarat pentru AFP Ahmed al-Sahhaf, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei irakiene.

Zelenski îl va numi pe șeful contraspionajului militar în funcția de ministru al apărării

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia de ministru al Apărării, a anunţat duminică seară deputatul David Arahamia, lider al partidului de guvernământ, informează Agerpres. "Războiul dictează mişcări de personal", a explicat deputatul.

"Vremurile şi circumstanţele obligă la o întărire şi concentrare. Este ceea ce se întâmplă acum şi va continua în viitor", a adăugat el, fără a preciza data estimată a acestei remanieri ministeriale.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri