Dacian Cioloș o critică pe Ursula von der Leyen: În chestiuni care nu țin doar de intenție nu vă văd la conducere

Data actualizării: Data publicării:
EP-118667C_SOTEU
Dacian Cioloș a criticat lipsa de conducere a Ursulei von der Leyen. Foto: Parlamentul European

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a criticat-o, miercuri, în plenul Parlamentului European, cu ocazia dezbaterii Stării UE, pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acesta și-a exprimat nerăbdarea față de conducerea Comisiei și a spus că progresele UE „au fost adesea dictate de evenimente, iar în chestiuni care nu țin doar de intenție”, nu o „vede la conducere”.

„Ne apropiem de jumătatea mandatului pe care alegătorii europeni ni l-au dat în 2019. Trebuie să vă comunic nerăbdarea mea.

Aveți dreptate să ne reamintiți progresele făcute de Uniune în timpul pandemiei – un plan de relansare economică istoric, un nou rol în UE în ceea ce privește protecția frontierelor.

Dar aceste progrese au fost adesea dictate de evenimente, iar în chestiuni care nu țin doar de intenție, nu vă văd la conducere. De prea multe ori, faceți diplomație cu Consiliul, în loc să faceți politică cu noi, parlamentarii europeni”, a spus Dacian Cioloș în plenul Parlamentului European.

Liderul Renew Europe a oferit ca exemplu valorile Uniunii Europene, denunțând valurile de iliberalism, erodarea independenței judiciare, uciderea jurnaliștilor sau discriminarea minorităților, conform caleaeuropeana.ro.

„Aceste focare de iliberalism trebuie să fie stinse, doamnă președinte, înainte ca focul să se extindă. Și aceasta este responsabilitatea dumneavoastră”, a subliniat acesta.

Cioloș a criticat din nou Comisia Europeană pentru că nu pune în aplicare mecanismul de condiționare a fondurilor UE de respectarea statului de drept, amintând că executivul european are obligația de a aplica legislația europeană și a avertizat cu introducerea unei acțiuni la Curtea de Justiție a UE.

„În cele din urmă, aștept cu nerăbdare să dați substanță sloganului «Comisiei geopolitice». Evenimentele din Afganistan ne reamintesc de necesitatea unei viziuni reale a apărării noastre.

Ne reamintesc, de asemenea, măsura în care autonomia noastră strategică – și îndrăznim să spunem, suveranitatea noastră – trebuie să fie afirmată, astfel încât să nu mai fim niciodată la mila deciziilor luate la Washington, Beijing sau Moscova. Dacă Charles Michel a înțeles măsura acestei provocări, nu sunt sigur că acesta este cazul «Comisiei geopolitice»”, a afirmat acesta.

Liderul Renew a subliniat că o modalitate de a da substanță acestui slogan ar fi aceea de a prelua conducerea bătăliei pentru a vaccina acea parte a lumii care nu poate face față singură.

„Salutăm faptul că 70% din populația adultă din Europa a fost vaccinată, în timp ce în Africa doar 3% din populație a primit cel puțin o doză. V-am scris săptămâna trecută pentru a vă explica modul în care bugetul nostru ar putea accelera vaccinarea în cele mai sărace țări. Iată ce credem noi că ar putea fi un obiectiv pentru «Comisia geopolitică»”, a conchis copreședintele USR PLUS.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, miercuri, discursul său privind Starea Uniunii Europene în fața Parlamentului European, care a fost urmat de o dezbatere cu eurodeputații.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri