Studiu: Schimbările climatice au adăugat 4 grade Celsius valului de căldură din luna iunie

Data actualizării: Data publicării:
Saharan Heat Wave Hits Germany
Foto: Guliver/GettyImages

Schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa când în sudul Franţei a fost înregistrat un record naţional, 45,9 grade Celsius, cu 4 grade Celsius peste temperaturile maxime obişnuite în acea perioadă a anului, au avertizat oamenii de ştiinţă într-un studiu citat de Reuters.

„Schimbările climatice nu mai reprezintă doar o creştere abstractă a temperaturii medii la nivel mondial, ci o diferenţă ce poate fi simţită la ieşirea afară pe timp de caniculă”', a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător-şef în cadrul Institutului Regal de Meteorologie din Olanda, unul dintre autorii studiului, potrivit Agerpres.

„Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute”, se arată într-un raport publicat de grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA).

Totodată, schimbările climatice au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

„Am experimentat un val de caniculă a cărui intensitate ar putea deveni o normalitate la mijlocul secolului”, a declarat Robert Vautard, cercetător-şef în cadrul Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS).

Specialiştii în climatologie susţin de multă vreme că o încălzire a suprafeţei terestre cauzată în special de emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma arderii combustibililor fosili în era industrială va conduce la apariţia şi intensificarea evenimentelor climatice extreme - furtuni, secete şi inundaţii.

Grupul WWA a utilizat modele computerizate timp de trei zile, între 26 şi 28 iunie, pentru a calcula temperaturile care ar fi fost de aşteptat în perioada respectivă.

Noul record de temperatură stabilit în Franţa, înregistrat în Gallargues-le-Montueux din Provenţa, în sudul ţării, este cu aproape două grade mai mare decât cea mai ridicată valoare consemnată anterior, în august 2003.

Potrivit meteorologilor, o slăbire a circulaţiei curenţilor de aer de la altitudini ridicate prezenţi deasupra Europei conduce la creşterea temperaturilor în timpul verii.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat vineri că 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinţi ani, perioada 2015-2019 devenind astfel cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice. Este prea devreme pentru a pune actualul val de caniculă abătut asupra Europei pe seama încălzirii globale, dar este „în perfectă concordanţă” cu fenomenele extreme asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, a precizat agenţia ONU.

Purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, a declarat la Geneva că „valurile de căldură vor deveni mai intense, mai epuizante, mai extreme, vor începe mai devreme şi se vor termina mai târziu”. Totodată, ea a spus că „Terra urmează să se confrunte cu cinci cei mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteo, adică perioada 2015-2019 inclusiv”.

În intervalul ianuarie-mai, 2019 s-a clasat pe locul trei în clasamentul celor mai călduroşi ani din această perioadă, a precizat Nullis.

Citește și Explicația pentru canicula extremă din Europa. Climatolog: Ar trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...