Cine e ultima persoană în viață martoră la nașterea Uniunii Europene

Data publicării:
traducatoare martora ue batrana - focus

Europa în care azi ne deplasăm atât de liber a început să prindă contur aici: într-o superbă sală din Muzeul Capitolin. La 25 martie 1957, Franţa, Germania, Italia şi statele Benelux au semnat Tratatul de la Roma. După două războaie devastatoare şi Holocaust, părinţii fondatori ai Europei erau hotărâţi să aducă pe continent o pace durabilă. Unul dintre traducătorii prezenţi la negocierile care au dus la acest moment istoric a fost o femeie remarcabilă, pe nume Renée Haferkamp. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

 

Ultima persoană în viaţă care a fost martoră la întemeierea Europei este Renée Haferkamp, de 90 de ani.  Trăieşte la Bruxelles.

În calitate de interpret, la 27 de ani, Renée a fost martoră la negocierile premergătoare Tratatului de la Roma. Ea l-a însoţit pe belgianul Paul-Henri Spaak, considerat unul dintre fondatorii unificării europene.

belgianca tanara martor ue - focus
Renée Haferkamp, traducătoare, este ultima persoană în viață care a asistat la nașterea Uniunii Europene

 

„Acum totul e traducere simultană, nu mai stai cu ei şi nu-i mai cunoşti personal”, spune Renée Haferkamp.

Ea a stat în cea mai mare parte alături de Spaak, care a fost şeful guvernului belgian în exil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu, în calitate de european, el le-a întins o mână germanilor. În mod miraculos, a făcut asta la doar 10 ani după încheierea războiului.

„Cred sincer că cineva ca Adenauer dorea categoric altceva, iar acest lucru nu putea fi decât Europa. Şi ţările Benelux aveau şi ele un ideal: Să nu se mai întâmple niciodată, aşa cum o spuneau în mod repetat”, povestește Renée Haferkamp.

Renée e o supravieţuitoare a Holocaustului. Ea şi familia sa, de origine evreiască, au trebuit să fugă de nazişti, părăsind oraşul Koln. În Belgia, au trăit în ascunzătoare.

„Ideea de a mă mai duce vreodată în Germania, ca turist, sau mai târziu, însoţindu-l pe Spaak în activitatea mea, era greu de acceptat”, mărturisește femeia.

Însă dorinţa ei de pace în Europa a fost mai puternică.

„Am crezut în asta. Când eram tânără, era o perioadă de entuziasm pentru Europa, absolut”, povestește Renée Haferkamp.

Renée e ultimul „pionier” supravieţuitor al întemeierii Uniunii Europene. Azi, visul ei despre o Europă fără frontiere a devenit realitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri