Sari la conținut
News Alert

VIDEO. Protest la Ambasada Rusiei din Kiev. Oamenii au răsturnat mașinile diplomaților

Paşnic la început, protestul din faţa Ambasadei Rusiei din Kiev a degenerat repede pe măsură ce sute de oameni se adunau în faţa imobilului. Protestatarii au aruncat cu ouă, pietre şi cutii cu vopsea în clădire şi au blocat intrarea cu mai multe cauciucuri.

Mai multe maşini ale corpului diplomatic rus au fost răsturnate, iar steagul Rusiei a fost dat jos de pe clădire. Protestatarii spun că Moscova alimentează conflictul din estul Ucrainei şi că îi sprijină pe separatiştii proruşi cu arme şi cu tancuri.

Martorii au spus că mai mulţi protestatari au rupt unul dintre steagurile Rusiei de pe clădirea ambasadei şi strigă sloganuri împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Protestele vin la numai o zi după ce 49 de oameni au murit după ce separatiştii pro-ruşi din Lugansk au doborât un avion al armatei ucrainene. Este cea mai mare pierdere a forţelor fidele Kievului de la declanşarea operaţiunii militare din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, NATO a publicat o serie fotografii făcute din satelit din care reiese că mai multe tancuri ruseşti au ajuns, la începutul lunii iunie, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Aceleaşi vehicule au fost văzute săptămâna aceasta pe teritoriul ucrainean.

Preşedintele Petro Poroşenko a promis o ripostă dură împotriva separatiştilor care au doborât un avion şi au provocat moartea a 49 de militari ucraineni.

La rândul său, noul preşedinte al Ucrainei a fost vizat de un atentat. În apropierea biroului său a fost găsit un dispozitiv exploziv, care se presupune că urma să fie detonat de la distanţă, în momentul în care liderul de la Kiev ajungea în zonă.

Lupte grele s-au dat la Mariupol, în estul Ucrainei. Cel puţin cinci ofiţeri vamali au fost omorâţi, iar alţi şapte răniţi într-un schimb de focuri cu separatiştii proruşi. În urma luptelor, oraşul trupele ucrainene au scos oraşul de sub controlul insurgenţilor separatişti.