Un nor de dioxid de sulf emanat de vulcanul de pe insula La Palma a ajuns în Portugalia

Data actualizării: Data publicării:
Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie.
Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie. Foto: Profimedia Images

Un nor de dioxid de sulf provenit din erupţia vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma a ajuns miercuri în Portugalia, a anunţat Institutul Portughez pentru Mare şi Atmosferă (IPMA), care precizează că specialiştii monitorizează permanent evoluția situației. 

Norul de dioxid de sulf, care se deplasează la "peste 3.000 de metri altitudine'' şi nu afectează deocamdată "concentraţiile acestui gaz la suprafaţă", se preconizează că va rămâne în regiune până pe 15 octombrie, a precizat IPMA.

Conform informaţiilor rezultate din monitorizarea atmosferică efectuată în cadrul programului Copernicus al Uniunii Europene de observare a Pământului din satelit, există de asemenea o cantitate semnificativă de cenuşă vulcanică care se deplasează în direcţie estică din cauza vânturilor puternice. Valorile dioxidului de sulf sunt sub pragul de risc, arată monitorizările analizate de experți.

Potrivit unui comunicat al IPMA, concentraţia maximă a gazului se preconizează că va ajunge la 46 micrograme pe kilogram la 6.000 de metri altitudine, fiind toxică la inhalare, notează agentia Xinhua, citată de Agerpres. Specialiştii portughezi au dat asigurări că vor continua să ''urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei''.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie, distrugând 656 hectare (6,56 kilometri pătraţi) şi conducând la evacuarea a peste 6.000 de persoane din zonele afectate, unde în ultimele ore au fost înregistrate 20 de mişcări seismice.

Citește și: FOTO Vulcanul din La Palma atrage turiștii fascinați de dezastre: "Este o ocazie unică în viață să vezi așa ceva. A meritat să venim"

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri