Ungaria îi ridică din nou osanale lui Trump: „Numele lui e o garanție a relațiilor excelente între noi și SUA”

Data publicării:
Peter Szijjarto
Szijjarto spune că o nouă președinție a lui Trump ar fi o „garanție” a unor relații „excelente” între Ungaria și SUA. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, l-a lăudat din nou pe fostul președinte Donald Trump, favorit să obțină nominalizarea republicanilor pentru 2024, spunând despre acesta că „este întotdeauna o veste bună să auzim de succesul” său. Declarația a fost făcută, vineri, la New York, conform agenției ungare MTI.

Szijjarto a făcut aceste comentarii drept reacţie la victoria obţinută de Trump, joi, în alegerile preliminare republicane din Nevada, care îl apropie de a deveni candidatul partidului său în alegerile pentru Casa Albă, din noiembrie.

Potrivit lui Peter Szijjarto, perioada 2017-2021 - când la Casa Albă s-a aflat Donald Trump - a fost clar diferită de relaţiile ungaro-americane din perioadele anterioară şi ulterioară. Relaţiile politice bilaterale au înregistrat „un vârf” în timpul administraţiei Trump, între 2017 şi 2021, când „s-au bazat pe respect reciproc”, a apreciat ministrul ungar de externe într-un comunicat.

Sunt de notorietate încercările lui Viktor Orban de a-l linguși pe fostul președinte american, deși Trump pare că nu știe nici măcar din ce țară vine premierul ungar. Orban a mai spus, anterior, că speră că Trump va reveni la Casa Albă anul acesta. Trump și Orban se numără printre liderii cu simpatii față de sângerosul dictator de la Moscova, Vladimir Putin.

Citiți și: „Orban este foarte singur”, iar politica externă a Ungariei este o „fantasmagorie”. SUA critică dur guvernul de la Budapesta

„La aceasta a contribuit în mare măsură faptul că Donald Trump şi echipa sa şi guvernul ungar de atunci şi de acum aveau acelaşi mod de gândire în cele mai presante probleme globale, ca lupta împotriva migraţiei, pacea, protecţia familiei şi valorile conservatoare”, a spus Szijjarto.

Acesta a mai susținut că guvernul ungar urmăreşte evenimentele electorale americane „strict sub aspectul relaţiilor dintre Ungaria şi SUA, în speranţa că ele vor reveni la vârful din 2016-2020”.

„Şi pentru aceasta există evident o condiţie legată de persoană. Numele care garantează relaţii excelente între Ungaria şi SUA este Donald Trump”, a adăugat ministrul ungar, asigurând că Ungaria „a arătat mereu respect Statelor Unite, poporului american şi deciziilor sale şi aşa va fi cu siguranţă şi în noiembrie, indiferent ce decizie va fi luată în alegeri”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri