Galerie Foto Căldură extremă în Europa. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie. În Franța sunt peste 42 de grade

Data actualizării: Data publicării:
harta caldura
Europa a fost cuprinsă de un val de căldură extremă. Foto: Profimedia Images

Europa de Vest se confruntă cu temperaturi sufocante marți, pe măsură ce valul de căldură feroce se extinde spre nord. În Franța și Marea Britanie au fost emise avertismente de căldură extremă, în timp ce nordul Spaniei a înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. Incendiile din Franța, Portugalia, Spania și Grecia au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele. În Marea Britanie este cea mai fierbinte zi din toate timpurile, iar experții spun că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”, scrie BBC.

Valul feroce de caniculă se extinde în Europa. FOTO: Profimedia Images
Valul feroce de caniculă se extinde în Europa. FOTO: Profimedia Images

Nou record de temperatură în Marea Britanie

ACTUALIZARE 19.35 Recordul de temperatură din Marea Britanie a fost doborât din nou, după ce mercurul a atins 40,3C la Coningsby, în Lincolnshire, potrivit Met Office, citată de BBC.

Cifra provizorie, înregistrată astăzi la ora 16:00, depășește vârful anterior de 40,2 C înregistrat la Heathrow.

Temperaturile sunt încă la aceeași valoare maximă în această după-amiază pe aeroportul londonez, precum și în St James’s Park din capitală.

Incendii în Londra. Pompierii se luptă cu 10 focare în capitala britanică

ACTUALIZARE 18:09 Brigada londoneză de pompieri spune că a intervenit, marți, la 10 incendii în capitala Marii Britanii, în contextul temperaturilor foarte mari înregistrate aici, transmite Sky News.

Serviciul de pompieri a declarat „incident major” ca răspuns la numărul mare de incendii din Londra.

incendiu londra
Foto: captură video Digi24

Pe lângă câteva incendii de vegetație și la clădiri anunțate anterior, pompierii se ocupă de flăcări „semnificative” în capitala britanică, mai multe autospeciale de intervenție fiind trimise la fiecare locație.

La o deflagrație care a izbucnit într-o zonă cu vegetație dintr-o suburbie a zonei metropolitane, Wennington, 15 echipaje de pompieri au fost trimise, care includ 100 de oameni.

Citește continuarea AICI

Britanicii s-au călcat în picioare pe plaje

ACTUALIZARE 16:55 Temperatura din Marea Britanie a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 40 de grade Celsius, a anunțat serviciul britanic de meteorologie, iar britanicii disperați au dat năvală pe plaje ca să se răcorească.

Red heatwave weather warnings forecast for Monday and Tuesday for the UK
Temperatura a ajuns pentru prima dată la 40 de grade Celsius în Marea Britanie FOTO: Profimedia Images

Vezi mai multe imagini AICI

Cu hainele în flăcări, un bărbat se salvează în ultimul moment dintr-un incendiu uriaș din nordul Spaniei

ACTUALIZARE 16:01 Un spaniol care încerca să-și protejeze orașul de un incendiu a fost luni la un pas de moarte, când focul i-a cuprins excavatorul, fiind nevoit să fugă pentru a-și salva viața, în timp ce își stingea flăcările care i-au cuprins hainele.

spania
Angel Martin Arjona săpa cu excavatorul un șanț pe un câmp, în încercarea de a opri focul care se apropia de orașul Tabara FOTO: captură video Reuters

Angel Martin Arjona săpa cu excavatorul un șanț pe un câmp, în încercarea de a opri focul care se apropia de orașul Tabara din nord-vestul Spaniei, când flăcările au ajuns la el.

Citește continuarea AICI

Temperaturi istorice în Franța

ACTUALIZARE 15:15 Mai multe orașe din Franța au înregistrat, marți, temperaturi istorice, în timp ce aproape 2.000 de pompieri au continuat să lupte împotriva incendiilor uriașe în sud-vest, iar un val de căldură uriaș care a cuprins o mare parte din vestul Europei s-a mutat spre nord și est.

Nantes, în apropiere de coasta Atlanticului, a înregistrat luni 42 de grade, depășind maxima anterioară de 40,3 grade stabilită în 1949, în timp ce Brest, în Bretania, au fost 39,9 grade, cu peste patru grade mai mult decât recordul anterior din 2002 de 35,1 grade.

Nou record de temperatură în Marea Britanie

ACTUALIZARE 15:08 Un nou record de temperatură a fost înregistrat în Marea Britanie. Pe aeroportul Heathrow au fost marți, la prânz, peste 40 de grade Celsius. 

ACTUALIZARE 14:30. Un record de temperatură ridicată - 39,1 grade Celsius - a fost înregistrat provizoriu în localitatea Charlwood, comitatul Surrey, în sudul Angliei, a anunţat Met Office, serviciul meteorologic britanic, potrivit Reuters.

''Dacă va fi confirmat, va fi cea mai ridicată temperatură înregistrată până acum în Regatul Unit. Temperaturile ar putea creşte în continuare pe parcursul zilei de astăzi'', a precizat Met Office pe Twitter.

Recordul anterior, de 38,7 grade Celsius, a fost înregistrat în Grădină Botanică a Universităţii Cambridge în 2019.

Un tren cu pasageri a fost nevoit să se oprească din cauza flăcărilor care îl înconjurau

incendii-tren-spania
Pasagerii unui tren care s-a oprit brusc în Zamora, Spania, s-au panicat după ce au văzut pe fereastră că sunt înconjurați de flăcări. Captură video

Pasagerii unui tren care s-a oprit brusc în Zamora, Spania, s-au panicat după ce au văzut pe fereastră că sunt înconjurați de flăcări. Incendiile de vegetație din zona prin care treceau se extinseseră până la șinele de tren.

„A fost cu adevărat înfricoșător să văd cât de repede s-a extins focul. A fost o chestiune de secunde. Am simțit chiar și mirosul de fum în interiorul vagonului”, a povestit un călător.

Citește continuarea AICI

Incendii în Portugalia. Doi bătrâni au murit în timp ce încercau sa fugă din calea flăcărilor

Trupurile carbonizate a doi bătrâni, care încercau să fugă din calea unui incendiu de vegetaţie care a devastat municipalitatea Murça din nordul Portugaliei, au fost descoperite într-un vehicul, au anunţat luni autorităţile, potrivit Reuters.

Potrivit unei declaraţii făcute de primarul din Murça, Mario Artur Lopes, pentru postul de televiziune SIC, cadavrele au fost descoperite în jurul orei 16.30, după ce cuplul a fost implicat într-un accident de maşină în timp ce încerca să fugă din calea flăcărilor.

„Am găsit maşina complet carbonizată... cuplul a murit în interiorul maşinii”, a afirmat Lopes. „Este o situaţie complet dramatică în municipalitatea Murça... peste jumătate din municipalitate e în flăcări”, a precizat el, adăugând că „resursele pentru combaterea incendiului sunt insuficiente”.

Citește continuarea AICI

Harta incendiilor de vegetație în România. Au ars de șapte ori mai multe păduri decât anul trecut

Temperaturile extreme și seceta prelungită alimentează incendiile de vegetație. În primele șase luni au ars de șapte ori mai multe păduri ca în aceeași perioadă a anului trecut. Sunt peste 10.000 de hectare arse.

În primele 6 luni ale anului, în pădurile pe care le administrează Romsilva au fost 711 incendii. Este un număr foarte mare, dacă ne uităm la numărul incidentelor de anul trecut: doar 98 de incendii în primul semestru.

Suprafața distrusă este imensă. 10.304 hectare de pădure au fost arse. Este o suprafață aproape la fel de mare precum cea a municipiului Timișoara sau jumătate din cea a Capitalei.

Citește continuarea AICI

Scenariul meteo pentru România: În Bărăgan va fi ca în Sahara, se va ajunge la 50 de grade C în vara lui 2050

În mai puțin de 30 de ani, în Bărăgan s-ar putea înregistra aceleași temperaturi ca în Sahara. Experții au făcut simulări, pornind de la tendințele actuale de încălzire a climei și au ajuns la concluzia că, în vara anului 2050, în România temperaturile ar putea urca până la 50 de grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a declarat la Digi24 că și prognozele pentru România arată accelerarea încălzirii globale.

"În România, până în 2050 recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită", a spus climatologul.

Citește continuarea AICI


Mai multe regiuni ale Franței s-au confruntat cu cele mai fierbinți zile din istorie.

Incendiile din ultimele zile au forțat peste 30.000 de oameni să fugă din zonă, fiind amenajate adăposturi de urgență pentru cei evacuați.

Gironda, o regiune turistică populară din sud-vest, a fost afectată deosebit de grav, pompierii luptându-se pentru a controla incendiile care au distrus aproape 17.000 de hectare de teren în ultima săptămână. „Ideea care îmi vine în minte este că este un monstru”, a spus Jean-Luc Gleyze, guvernatorul regiunii Gironde, despre incendii. „Este un monstru, ca o caracatiță, și crește și crește și crește în toate părțile. Din cauza temperaturii, din cauza vântului ... este un monstru și este foarte greu să lupți împotriva lui”.

Temperaturile care s-au situat în jurul valorii de 40 de grade Celsius luni se preconizează că vor scădea marți - dar acest lucru s-ar putea să nu aducă o îmbunătățire imediată a situației, atâta timp cât persistă seceta și vântul, a relatat Lucy Williamson de la BBC, corespondent în regiunea Gironde.

Marea Britanie a avut luni una dintre cele mai călduroase zile înregistrate, cu o maximă de 38,1 C înregistrată în Suffolk, în estul Angliei. Meteorologii spun că marți s-ar putea înregistra un vârf de 40 de grade Celsius, care ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în țară.

Călătoriile au fost puternic perturbate, au fost trenuri anulate și zboruri pe aeroportul Luton din Londra suspendate, după ce o parte a pistei s-a topit sub căldura arzătoare.

Luni, Olanda a înregistrat cea mai caniculară zi din an până acum. În orașul de sud-vest Westdorpe, temperaturile au ajuns la 33,6 grade Celsius. Este de așteptat să fie și mai cald marți, iar temperaturile sunt prognozate să ajungă la 39 de grade Celsius în regiunile din sudul și centrul Olandei.

Meteorologii spun că valul de căldură se îndreaptă spre nord, iar Belgia și Germania se așteaptă să înregistreze temperaturi în jur de 40 de grade Celsius în zilele următoare.

În Spania și Portugalia, au fost peste 1.000 de decese din cauza căldurii din ultimele zile. Temperaturile din Portugalia au atins 47 de grade Celsius, un record pentru iulie. Cea mai mare parte a țării a fost sub avertizare de incendiu de către Oficiul Național de Meteorologie IPMA. Presa locală relatează că 300 de persoane din Murça au fost evacuate din cauza pericolului de incendiu. Autoritățile fac eforturi să se evite situația din 2017, când 66 de persoane au murit în incendii.

În Spania, cel puțin 20 de incendii ard necontrolat. Un pasager a filmat momentul în care trenul în care călătorea s-a oprit temporar - în timp ce incendiile au izbucnit de ambele părți ale vagonului în apropierea graniței de nord cu Portugalia.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce semnificativ emisiile.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri