CZ, fondatorul bursei de criptomonede Binance, a demisionat din funcția de CEO și a pledat vinovat la acuzațiile SUA

Data publicării:
Changpeng Zhao fondatorul bursei de criptomonede Binance care a demisionat
Changpeng Zhao (foto), căruia i se spune și CZ, este om de afaceri, investitor și inginer de software. Canadian născut în China, Zhao este co-fondatorul celei mai mari burse de criptomonede din lume. Sursa foto: Profimedia Images

Changpeng Zhao (CZ) a ajuns la o înțelegere cu SUA pe fondul mai multor acuzații, printre care și aceea că nu a reușit să oprească spălarea banilor pe platforma fondată de el. Binance este cea mai mare bursă de criptomonede din lume, după volumul de tranzacționare, transmite DW.

Fondatorul Binance a pledat vinovat, marți, pentru acuzația privind eșecul său de a preveni spălarea banilor pe platformă, au declarat autoritățile americane.

Fondatorul Changpeng Zhao a anunțat, de asemenea, că renunță la funcția de CEO al bursei.

Autoritățile americane au declarat că Binance a ascuns în mod deliberat informații, a subminat controalele și nu a raportat tranzacții suspecte, inclusiv privind abuzul sexual asupra copiilor, drogurile și terorismul.

Care sunt acuzațiile împotriva Binance

Trezoreria SUA a anunțat marți „cea mai mare înțelegere din istorie”, cu Binance, după acuzațiile la adresa platformei de cripto.

Trezoreria a spus că Binance a făcut o înțelegere cu agențiile americane cu privire la încălcările Legii privind secretul bancar, precum și pentru „încălcări aparente ale programelor de sancțiuni multiple”.

Platforma este acuzată că nu a prevenit și nu a raportat tranzacții teroriste suspecte, inclusiv de către Brigăzile al-Qassam ale grupului militant palestinian-islamist Hamas, Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), Al-Qaeda și „Statul Islamic” (IS).

Trezoreria a acuzat Binance și pentru că nu a raportat sau chiar a împiedicat tranzacțiile făcute de atacatorii de ransomware și de infractorii care spală bani.

Platforma ar fi conectat, de asemenea, comercianți cu utilizatorii din SUA și alte persoane din jurisdicții care au sancțiuni internaționale, inclusiv Iran, Coreea de Nord, Siria și regiunea Crimeea.

„Binance a închis ochii la obligațiile sale legale în urmărirea profitului. Eșecurile sale intenționate au permis ca banii să circule către teroriști, criminali cibernetici și agresori de copii prin intermediul platformei”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Yellen.

Ce știm despre înțelegerea cu autoritățile SUA

Yellen a spus că sancțiunile și monitorizarea de pe platformă arată că „orice instituție, oriunde se află, care dorește să beneficieze de oportunitățile sistemului financiar american trebuie, de asemenea, să respecte regulile care ne feresc pe toți de teroriști, adversari străini și criminalitate sau să înfrunte consecințele.”

CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, a acceptat să plătească o amendă de 50 de milioane de dolari, în timp ce Binance a acceptat să pledeze vinovat de acuzații penale, renunțând la 2,5 miliarde de dolari care vor ajunge la guvernul SUA și să plătească o amendă de 1,8 miliarde de dolari.

Acordul pune, de asemenea, platforma sub un mentorat de cinci ani și asigură ieșirea sa completă din SUA.

Într-o postare pe rețelele de socializare în care a anunțat că se retrage din funcția de CEO, fondatorul Binance, Zhao, s-a lăudat că „în rezoluțiile noastre cu agențiile americane, aceștia nu pretind că Binance a deturnat fondurile utilizatorilor și nu pretind că Binance s-a implicat în vreo manipulare a pieței. "

Industria criptomonedelor a fost lovită de mai multe crize în ultimii ani, mai ales odată cu prăbușirea FTX, bursa cripto fondată de Sam Bankman-Fried, și condamnarea acestuia, care a fost găsit vinovat de fraudă la începutul acestei luni.

Cine va conduce Binance

Changpeng Zhao a postat un anunț pe x (fostă Twitter) în care spune că demisionează din funcția de CEO și recunoaște că a făcut greșeli pentru care trebuie să își asume responsabilitatea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Astăzi, am demisionat din funcția de CEO al Binance. Desigur, nu a fost ușor să renunți emoțional. Dar știu că este ceea ce trebuie făcut. Am făcut greșeli și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Acest lucru este cel mai bun pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine. Binance nu mai este un copil. Este timpul să-l las să meargă și să alerge. Știu că Binance va continua să crească și să exceleze cu banca profundă pe care o are.”, a scris Zhao.

Acesta a anunțat în postarea de pe X că Richard Teng, fostul șef global al piețelor regionale, a fost numit noul CEO al Binance. Despre acesta Zhao spune că „este un lider cu înaltă calificare și, cu peste trei decenii de experiență în servicii financiare și experiență în domeniul reglementărilor (...). El se va asigura că Binance va îndeplini următoarea fază de securitate, transparență, conformitate și creștere.”

Înainte de a se alătura Binance, Richard Teng a fost CEO al Autorității de Reglementare a Serviciilor Financiare de la Abu Dhabi Global Market, a fost Chief Regulatory Officer al Bursei din Singapore și director de finanțe corporative în cadrul Autorității Monetare din Singapore.

Zhao a anunțat că va lua o pauză și apoi va continua să investească în start-up-uri de criptomonede, DeFi (schimburi descentralizate) sau AI și biotehnologie. Acesta a mai spus că îl tentează și zona de mentorat.

„Dacă există ascultători, aș putea fi deschis să fiu coach / mentor pentru un număr mic de antreprenori viitori, în mod privat. Dacă pentru nimic altceva, pot măcar să le spun ce să nu facă”, a subliniat fondatorul Binance.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri