Nicușor Dan: Puține lucruri se pot face pe loc în privința poluării. Garantez că nu o să mai fie toaletările brutale ce distrug copacii

Data publicării:
nicusor dan
Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că este la fel de revoltat ca majoritatea bucureștenilor de calitatea aerului din București, dar pe de altă parte, recunoaște că această problemă nu poate fi rezolvată într-un termen scurt. 

„Din păcate, sunt puține lucruri care se pot face pe loc în privința poluării din București. Această calitate a aerului vine din inactivitatea de 10-15 ani a Primăriei Capitalei pe tot ce înseamnă segment de mediu. Eu pot să vă spun că într-un orizont de timp mediu, să zicem 2022, o să avem niște îmbunătățiri, pentru că o să putem să realizăm în acest timp un adevărat sistem de management al traficului, pentru că o să avanseze lucrările la Centura de Nord și la autostrada de Centură de Sud și în felul acesta o să mai scoatem din traficul de tranzit”, a declarat Nicușor Dan, miercuri seara, la Digi24.

„Pot să vă garantez că nu o să mai fie toaletările brutale care distrug copacii, asta e ceva care putem să facem foarte repede”, a adăugat el.

„În timp, o să ne uităm foarte atent la salubritate și la gestionarea deșeurilor și mai ales la eliminarea gropilor de deșeuri ilegale care sunt și în București, și în jurul Bucureștiului. Dar toate acestea sunt măsuri care durează ceva, așa, instant, nu putem să facem decât puține lucruri”, a spus edilul.

De altfel, tot din considerente de mediu, Nicușor Dan spune că menținerea subvenției la călădură pentru bucureșteni este oportună. „Nu se pune în discuție reducerea sau tăierea subvenției pentru căldura bucureștenilor, pentru că interesul nostru ca municipalitate este să avem un aer cât mai curat. Cu cât mai mulți oameni sunt conectați la sistemul de încălzire centralizat, cu atât aerul este mai bun în București. Subvenția are două roluri: unul etic, de a nu pune oamenii să plătească pierderile care se datorează municipalității, și doi: de a menține în sistemul centralizat cât mai mulți consumatori, pentru ca el să fie viabil și pentru momentul când vom face acele investiții și va deveni cu adevărat un sistem funcțional”, a explicat Nicușor Dan.

Miercuri, în jurul orei 13:00, staţiile independente de monitorizare a aerului indicau un nivel ridicat de poluare în Capitală. De exemplu, în Piaţa Romană erau 81 de micrograme de particule nocive pe metru cub, ceea ce înseamnă o depăşire de cel puţin trei ori a limitei normale. Aceleaşi valori se înregistrau şi la Universitate, pe Moşilor sau b-dul Expozitiei, iar mai spre nord, situaţia se agravează.

De altfel, nordul Bucureștiului a fost în noaptea de Ajun unul din cele mai poluate locuri de pe Pământ. Datele furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului au arătat că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în Bangladesh, cea mai poluată țară din lume.

Comisia Europeană a lansat până acum două proceduri de infringement pentru problema calității aerului din București.

 În aceste condiții, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a convocat miercuri o ședință și a solicitat Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului să susţină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentraţiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creşteri.  El a mai cerut un sistem de intervenție mai eficient: pentru orice depășire să fie avertizat poluatorul prin dispecerul care funcționează 24 de ore din 24 de ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri