Fostul director general al CFR, demis din funcție de Răzvan Cuc, audiat la DNA

Data actualizării: Data publicării:
constantin-axinia-cfr-sa-dna

Încă o acuzaţie la adresa lui Răzvan Cuc şi încă un om care merge la DNA să dea explicaţii. Constantin Axinia, directorul CFR SA, demis acum o săptămână de ministrul Transporturilor, a fost chemat de procurorii anticorupţie să dea explicaţii. Asta după ce a declarat că ministrul l-ar fi demis pentru că a refuzat să semneze un contract care îi ridica suspiciuni: reabilitarea căii ferate dintre Braşov şi Sighişoara. Axinia crede că de aici i se trage demiterea. Iată ce a declarat în urmă cu puţin timp, când a ajuns la DNA.

„Am primit un telefon de la DNA, săptămâna trecută, în care am fost invitat în calitate de martor într-un dosar”, a spus Axinia, la intrarea în sediul DNA.

Întrebat de ce nu a vrut să semneze contractul pe care îl cerea Răzvan Cuc, el a răspuns că „era riscant pentru companie. Și pentru mine și pentru companie”.

„Pentru că este un caz precedent făcut în compania noastră, cazul FCC, în care s-a semnat după prima instanță și la recurs s-a schimbat soluția. Atunci a fost nevoită compania să rezilieze contractul respectiv și să fie acordat părții celeilalte”, a adăugat fostul director al CFR SA.

El nu a putut să spună de ce Răzvan Cuc era atât de insistent să semneze acel contract.

„Contractul e pe finanțare europeană pentru secțiunea 1-3, coridorul IV european, pe Brașov – Sighișoara. De modernizare”, a subliniat Constantin Axinia.

El a mai spus că nu cunoaște firma pentru care pleda ministrul demis al transporturilor și că „s-ar putea” ca destituirea sa din funcție să aibă legătură cu refuzul de a semna contractul.

Consiliul de Administraţie al CFR SA l-a demis din funcţia de director general pe Constantin Axinia săptămâna trecută, iar acesta a declarat că motivul demiterii sale este refuzul de a semna un contract de investiţii în valoare de sute de milioane de euro.

„Domnul ministru mi-a spus să fac ceva şi nu am făcut: de semnat un contract fără să aştept o hotărâre a instanţei definitivă, ca să pot semna un contract. Pe legislaţie puteam să semnez contractul, dar intram sub incidenţa unei alte legi care spunea că dacă instanţa superioară anulează hotărârea de tribunal voi fi pasibil de o amendă cuprinsă între 1-3% din valoarea contractului”, a spus Axinia, pentru Mediafax, adăugând că valoarea contractului este „de câteva sute de milioane de euro”.

Constantin Axinia a adăugat atunci că şi departamentul juridic al companiei i-a recomandat, de asemenea, să nu semneze contractul în lipsa instanţei de judecată.

„I-am zis ministrului: semnez numai în momentul în care există o sentinţă definitivă. Mai mult de atât, direcţia juridică din cadrul companiei mi-a înaintat o notă în care îmi recomandă să nu semnez acest contract până nu va soluţiona instanţa de judecată acest lucru”, a spus fostul director interimar al CFR Infrastructură.

Audierea fostului director general al CFR vine la doar o zi după ce și fostul director al TAROM a venit la DNA, în cazul în care l-a acuzat pe Răzvan Cuc că i-a cerut să ţină avioanele la sol în ziua moţiunii de cenzură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri