Surse: Baronii PSD încearcă să o convingă pe Viorica Dăncilă să demisioneze mâine. În locul ei - conducere colectivă

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu si Viorica Dancila
Sursa: INQUAM Photos/George Calin

După eșecul de la prezidențiale, Viorica Dăncilă a convocat ședința Comitetului Executiv Național, ședință programată marți la ora 18:30. Va fi momentul în care președintele PSD le va cere explicații baronilor pentru rezultatul slab, iar o parte dintre liderii din teritoriu îi vor cere Vioricăi Dăncilă demisia ca urmarea a eșecului de la prezidențiale.

UPDATE ora 18:30. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a anunțat ce a discutat cu Viorica Dăncilă, luni seară, acasă la șefa PSD. Detalii, aici.

UPDATE ora 17:30: Președintele Camerei Deputaților și vârful de lance al puciștilor, Marcel Ciolacu a mers acasă la Viorica Dăncilă pentru a o convinge să demisioneze de la șefia PSD. Ciolacu i-a promis Vioricăi Dăncilă un mandat de parlamentar din 2020. De asemenea, Viorica Dăncilă ar putea reveni la șefia Organizației de Femei. 

Știrea inițială

În PSD, până la această oră, taberele nu sunt bine definite, mulți lideri așteptând să vadă cum se vor poziționa principalii pioni. Deja au avut loc însă primele discuții între cei care ar putea să preia partidul.

În PSD se vorbește despre o conducere colectivă care ar urma să preia puterea în partid până la Congres. 

Surse din PSD au declarat pentru Digi24.ro că o conducere colectivă este singura variantă care ar împăca pe toată lumea, mai puțin pe Viorica Dăncilă, Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Interimatul funcției de președinte al PSD ar urma să fie asigurat de Marcel Ciolacu, singurul PSD-ist care în acest moment mai ocupă o funcție publică importantă, cea de președinte al Camerei Deputaților.

Ciolacu ar urma să fie susținut de tabăra Stănescu-Firea, ambii urmând să facă parte din conducerea colectivă.

Totuși, baronul PSD Olt, Paul Stănescu, ar juca la două capete, în ultimele zile având discuții și cu Claudiu Manda, un alt lider care ar vrea să profite de îndepărtarea Vioricăi Dăncilă.

Claudiu Manda este un alt nume vehiculat pentru conducerea colectivă alături de Ionel Arsene, Niculae Bădălău și Marian Oprișan, deși ultimii doi nu sunt agreați de Marcel Ciolacu.

Cum vor să scape baronii de Dăncilă și când ar putea fi organizat Congresul

Așa cum a anunțat încă de duminică seara, Viorica Dăncilă nu e dispusă să demisioneze.

În discuțiile din biroul lui Marcel Ciolacu, baronii PSD au ajuns la concluzia că până la ședința CEx, Dăncilă trebuie convinsă să facă un pas în spate, pentru a nu arunca partidul în haos.

Cel care ar trebui să se „ocupe” de Dăncilă și să o convingă să plece este baronul PSD Neamț, Ionel Arsene, considerat un apropiat al Vioricăi Dăncilă, dar care a întors armele imediat după eșecul de la prezidențiale.

Conform discuțiilor care au avut loc luni în partid, dacă Viorica Dăncilă demisionează marți, partidul va fi preluat de o conducere colectivă, iar Congresul ar urma să fie organizat în luna februarie. Dacă Dăncilă refuză să demisioneze, Congresul ar putea fi convocat săptămâna viitoare. Conform statutului PSD, Congresul extraordinar al partidului poate fi convocat de o treime dintre organizații.

Scandalul din partid va fi amplificat în ședința CEx și de apropierea lui Gabriel Oprea de PSD. Va fi un motiv în plus să i se reproșeze conducerii deciziile proaste care au dus partidul la un rezultat slab.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri