Majoritatea elveţienilor sunt în premieră de acord cu o apropiere a ţării lor de NATO

Data publicării:
Un steag cu sigla NATO flutură în vânt.
Majoritatea elvețienilor sunt de acord cu o apropiere a țării lor de NATO. Foto: Profimedia Images

Majoritatea elvețienilor sunt de acord cu o apropiere a țării lor de NATO, o premieră în acest stat foarte ataşat de neutralitatea sa, a anunţat joi Departamentul federal al Apărării, citând datele unui sondaj, informează Agerpres.

Academia militară elveţiană şi de Centrul pentru studii de securitate a Şcolii politehnice federale din Zurich publică anual un studiu care arată, printre altele, sentimentele cetăţenilor faţă de NATO.

Cercetarea arată că 55% din populaţia elveţiană era de acord în ianuarie 2023 cu o apropiere de NATO, față de 45% în ianuarie 2022.

"Este pentru prima dată când o majoritate fragilă a populaţiei este de această părere", indică Departamentul federal al Apărării într-un comunicat.

În schimb, numai o treime dintre subiecţii intervievaţi susţin o aderare efectivă a Elveţiei la NATO. Totuşi 53% sunt de părere că principiul neutralităţii nu este opus planificării apărării de către Elveţia în cooperare cu NATO.

Elveţia nu este membră a NATO, dar cooperează cu alianța în cadrul Parteneriatului pentru pace şi al Consiliului de parteneriat euro-atlantic.

La un an de la începerea războiului în Ucraina, elveţienii au "acum o privire mai critică asupra neutralităţii şi se declară pregătiţi pentru mai multă cooperare", observă Departamentul federal al Apărării.

În comparaţie cu ianuarie 2022 principiul neutralităţii este susţinut mai puţin, dar continuă să beneficieze de o largă aprobare, la nivelul de 91%, în scădere cu şase puncte procentuale.

O majoritate a elveţienilor (57%, fără variaţie anuală) rămâne favorabilă unei politici de "neutralitate diferenţiată", respectiv ca Elveţia să ia poziţie pe plan politic, dar să rămână neutră din punct de vedere militar.

Ca şi în cadrul unui sondaj efectuat în iunie 2022, o majoritate netă a populaţiei elveţiene (70%) apreciază că sancţiunile împotriva Rusiei sunt compatibile cu neutralitatea.

Kievul şi aliaţii săi şi-a înmulţit în ultimele săptămâni criticile asupra neutralităţii elveţiene. Dacă guvernul de la Berna a adoptat sancţiunile europene la adresa Rusiei, ceea ce i-a atras dezaprobarea Moscovei, el s-a arătat pe de altă parte inflexibil în chestiunea reexportării de arme fabricate în Elveţia către Ucraina.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri