Trump susține că încurcă numele intenționat, nu din cauza memoriei slabe: „Sunt un maestru al discursului”

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Donald Trump (foto) este afectat mai puțin de scepticismul alegătorilor față de vârsta lui, în sondaje, decât Joe Biden. Sursa foto: Profimedia Images

În timpul unui discurs de luna trecută, Donald Trump a confundat-o pe Nikki Haley, rivala sa din primarele republicane, cu fosta președintă a Camerei Democrate, Nancy Pelosi. Atunci el a mai sugerat că fostul președinte democrat Barack Obama este încă în funcție. Dar Trump susține că totul este o strategie retorică, nu o scăpare de memorie, ca în cazul lui Biden, notează Reuters.

„Când am incurcat intenționat un nume, ei au spus că nu știu să fac diferența între Pelosi și Nikki”, a spus Trump la un miting din Carolina de Sud miercuri. Fostul președinte a mai susținut că a-l numi pe Obama ca actual președinte a fost sarcasm, nu o gafă.

„Sunt un maestru al discursului”, a spus Trump.

Problemele vârstei și competenței mentale au fost puse în prim-planul campaniei electorale din 2024, după ce un raport de săptămâna trecută sugera că președintele american Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, suferă de lacune de memorie.

Între timp, aliații lui Biden au subliniat problemele de memorie ale fostului președinte Trump, inclusiv confuzia între Haley și Pelosi și remarca egată de Obama.

Trump, favoritul republican pentru nominalizarea la președinție a partidului său, urmărește o revanșă la alegerile generale cu Biden în noiembrie.

Haley, în vârstă de 52 de ani, a cerut teste de competență mentală pentru candidații la președinție de peste 75 de ani, inclusiv Biden și Trump, cei mai în vârstă doi bărbați aleși la președinția SUA.

Aproximativ 78% dintre respondenții într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat marți - inclusiv 71% dintre democrați - cred că Biden este prea bătrân pentru a mai avea o funcție la vârful SUA.

Trump este afectat mai puțin de scepticismului alegătorilor față de vârsta lui: 53% dintre respondenți îl consideră prea bătrân pentru o funcție guvernamentală.

Biden a încurcat recent numele liderilor mondiali, inclusiv pe fostul președinte al Franței Francois Mitterrand cu actualul președinte, Emmanuel Macron.

Consilierul special Robert Hur, un fost avocat republican din Maryland în timpul administrației lui Trump, a declarat în raportul său despre gestionarea de către Biden a documentelor clasificate săptămâna trecută, că Biden e un „bătrân bine intenționat, cu o memorie slabă”, care nu și-a putut aminti în fața anchetatorilor când a murit fiul său, Beau Biden.

Biden a avut o reacție furioasă față de acest raport, spunând că memoria lui este „bună”.

În timpul mitingului de miercuri, Trump a insistat, de asemenea, că „iubește” armata americană. Haley l-a atacat în ultimele zile pentru comentariile anterioare pe care Trump le-a făcut, având o atitudine disprețuitoare față de veterani, inclusiv față de soțul ei, care este disclocat peste ocean cu Garda Națională a Armatei.

Trump este aproape să-și securizeze nominalizarea republicană după victoriile din Iowa, New Hampshire și Nevada.

Haley, care nu are o cale clară către nominalizare, refuză să renunțe la cursă, încercând o ultimă redută în statul ei natal, Carolina de Sud, pe 24 februarie. Ea stă prost în sondajele de opinie, fiind clasată în urma lui Trump.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri