Ludovic Orban, așteptat să prezinte lista miniștrilor. Calcule pentru învestirea noului guvern

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis da mana cu ludovic orban
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Zi decisivă, joi, pentru noul Cabinet. Președintele îl așteaptă pe premierul desemnat Ludovic Orban să îi prezinte lista miniștrilor și programul de guvernare. Prim-ministrul trebuie să convingă însă urgent cel puțin încă zece parlamentari să îi voteze guvernul. 

Noul cabinet se naște greu. Victor Ponta a votat pentru căderea Guvernului Dăncilă, dar nu vrea să îl alunge de la Palatul Victoria. La negocierile de miercuri l-a anunțat pe premierul desemnat să nu se bazeze la învestire pe cele 30 de voturi care au contat la doborârea executivului Dăncilă.

Totuși, Ludovic Orban nu se lasă. Joi merge cu lista miniștrilor la președintele Iohannis și negociază cu membrii PSD nemulțimiți susținerea guvernului său. 

Calcule pentru învestirea guvernului

Dacă adunăm parlamentarii PNL, USR, ALDE, UDMR și cei care fac parte din grupul minorităților naționale, ajungem la un total de 204 voturi. Ar fi fost 206, dar doi vor fi absenți (un parlamentar USR lipsește din motive medicale și încă unul din grupul minorităților).

Dacă Ludovic Orban reușește să-i convingă și pe cei de la PMP (președintele de onoare, Traian Băsescu, declara duminică la Digi24 că PMP va vota noul guvern și dacă intră la guvernare, și dacă nu), atunci se vor mai adăuga 18 voturi și ajungem la un total de 222 de voturi.

Între timp, Ludovic Orban a discutat, de asemenea, și cu alți cinci parlamentari independenți și cu doi foști aleși ALDE care în momentul de față au trecut în tabăra PSD. În cazul în care va reuși să bată palma și cu aceștia, ajungem la un total de 229 de voturi, însă în continuare nu e atinsă limita minimă necesară, de 233 de voturi.

Citiți și:  Un fost senator afiliat PSD se alătură PNL. Iustin Talpoș: Nu e traseism. După Revoluție, la guvernare au fost toate partidele

Îi mai rămâne lui Ludovic Orban să discute și cu ceilalți trei deputați independenți și cu unii PSD-iști. Victor Ponta a spus clar, miercuri, că cei 32 de aleși Pro România nu vor vota guvernul PNL. Pe de altă parte, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat miercuri seara, la Digi24, că va încerca să-i abordeze pe colegul său europarlamentar din Pro România Mihai Tudose, dar și pe Sorin Câmpeanu, de la care așteaptă o atitudine „mai așezată”.

Ludovic Orban mai are timp de negocieri, însă joi are o zi încărcată. Trebuie să meargă la Cotroceni pentru a avea o ultimă discuție cu președintelui cu privire la lista miniștrilor, dar și asupra programului de guvernare. Ulterior, va prezenta aceste variante finale forului de conducere al PNL, care se va reuni în jurul orei 13:00, iar după-masă vor fi depuse în Parlament atât lista cu miniștri, cât și programul de guvernare. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc audierea miniștrilor în comisii, pentru ca peste două săptămâni să se prezinte în fața aleșilor pentru votul de încredere.

Citiți și:  Dan Barna confirmă: Există un ministru propus în guvernul Ludovic Orban care pune probleme. „Nu-l vom vota!”

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri