Live Text Kyiv Post: Zelenski e dispus să negocieze cu Putin, după discuțiile cu Jake Sullivan. Rusia anunță că a început retragerea din Herson

Data actualizării: Data publicării:
Kyiv, Ukraine. 04 November, 2022. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, left, shakes hands with U.S. National Security Advisor Jake Sullivan, right, before presenting him with the Order of Prince Yaroslav the Wise of the II degree, during a meeting at
Volodimir Zelenski și Jake Sullivan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus miercuri seara că ţara sa reacţionează cu o „prudenţă extremă” la anunţul privind retragerea rusă din oraşul Herson, din sudul ţării. Comandantul armatei SUA, gen. Mark Milley, estimează pierderi umane enorme în ambele tabere și spune că războiul nu poate câștigat „prin mijloace militare, deci trebuie găsite alte soluții”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski și-a redus din condițiile pentru a se așeza la masa negocierilor cu Rusia

ACTUALIZARE 14:28 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai redus din condiţiile pe care le pune pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi nu va mai cere destituirea şefului statului rus, Vladimir Putin, a relatat joi cotidianul ucrainean Kyiv Post, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Publicaţia, care este tipărită în limba engleză, a indicat că administraţia preşedintelui american Joe Biden a reuşit să obţină ca liderul ucrainean să-şi flexibilizeze condiţiile atunci când vine vorba să negocieze pacea cu Rusia.

Kyiv Post, care citează ca surse doi funcţionari familiarizaţi cu subiectul, aminteşte că, la 6 noiembrie, Zelenski a declarat că este deschis „discuţiilor sincere” cu Rusia.

Iar, pentru a face acest lucru, Zelenski a formulat o serie de condiţii, dintre care unele erau deja cunoscute, cum ar fi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, pedepsirea criminalilor de război şi reparaţii de război, între altele.

Însă, spre deosebire de anunţurile anterioare, Zelenski a „omis” să menţioneze condiţia potrivit căreia Putin trebuie destituit din funcţie înainte de a putea avea loc astfel de negocieri, a remarcat cotidianul ucrainean.

Această schimbare s-a produs după „zile de negocieri între Kiev şi Washington” care au inclus o reuniune, săptămâna trecută, a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, cu Zelenski, în capitala ucraineană.

Kyiv, Ukraine. 04 November, 2022. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, left, shakes hands with U.S. National Security Advisor Jake Sullivan, right, before presenting him with the Order of Prince Yaroslav the Wise of the II degree, during a meeting at
Volodimir Zelenski și Jake Sullivan. Foto: Profimedia Images

Unul dintre înalţii funcţionari din administraţia ucraineană a declarat pentru Kyiv Post că, deşi americanii nu l-au „instruit” explicit pe Zelenski şi pe aliaţii săi din Ucraina să-şi schimbe abordarea, au transmis totuşi Kievului că trebuie să demonstreze „mai mult entuziasm în a pune capăt conflictului într-un mod prietenesc şi înţelept”.

„Ideea este să demonstrăm pe scena internaţională, o dată în plus, că Ucraina, şi nu Rusia, este partea care caută pacea”, a adăugat sursa citată.

„Aceasta nu înseamnă că (ucrainenii) trebuie să se aşeze la masa negocierilor chiar acum. Nici măcar nu considerăm că acum este momentul adecvat, în funcţie de ceea ce face Rusia. Însă trebuie să arate voinţa de a soluţiona conflictul, pentru că nimeni nu este mai interesat decât Ucraina să se încheie acest conflict”, a declarat funcţionarul citat de ziarul ucrainean şi care s-a exprimat cu condiţia respectării anonimatului.

Kyiv Post a mai amintit că, în ultimele zile, s-au confirmat contactele între funcţionarii ucraineni cu omologii lor ucraineni şi ruşi „într-un efort de a calma tensiunile şi de a evita greşelile” în acest război, declanşat de Rusia la 24 februarie.

Rusia anunță că a început retragerea din Herson

ACTUALIZARE 14:20 Retragerea trupelor ruse din oraşul Herson şi din nordul regiunii ucrainene omonime a început deja, a declarat joi Ministerul Apărării rus, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru în strictă consonanţă cu planul aprobat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, în buletinul zilnic de război.

Comandatul forţelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunţat miercuri că manevra privind transferarea trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa „într-un interval scurt de timp”.

„După evaluarea situaţiei create, propunem transferarea apărării pe malul stâng al fluviului Nipru. Îmi dau seama că aceasta nu este o decizie uşoară”, i-a transmis Surovikin ministrului apărării rus, Serghei Şoigu.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. El a susţinut totodată că pentru trupele ruse din zonă există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului. „Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului”, a explicat generalul, care a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

„Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!”, a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin.

Totuşi, în Ucraina, vestea despre retragerea rusă din Herson a fost primită cu neîncredere.

„Duşmanul nu ne face daruri, nu face 'gesturi de bunăvoinţă'”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în obişnuita sa intervenţie nocturnă. Şeful statului ucrainean a adăugat că, din acest motiv, forţele ucrainene trebuie să acţioneze „cu mare atenţie, fără emoţii şi fără riscuri inutile”.

Pe de altă parte, Zelenski a avertizat „încă o dată” autorităţile de la Moscova că „orice încercare” de a arunca în aer barajul hidroelectric de la Nova Kahovka, de a inunda teritoriul şi de a lăsa fără apă centrala nucleară Zaporojie „ar însemna că (Rusia) declară război întregii lumi”.

Ucrainenii au eliberat orașul Snihurivka, la granița dintre Nikolaev și Herson

ACTUALIZARE 12:00 Trupele ucrainene au recucerit orașul Snihurivka din sudul regiunii Nikolaev de la forțele ruse, potrivit unor imagini publicate pe rețelele sociale și de televiziunea națională ucraineană, scrie Reuters.

„Astăzi, 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberată de forțele Batalionului 131. Slavă Ucrainei!” a strigat un soldat în timp ce civilii aplaudau.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Recep Erdogan se laudă cu relaţia de „încredere şi solidaritate” cu Vladimir Putin

ACTUALIZARE 11:59 Preşedintele turc Recep Erdogan a explicat joi că a reuşit să îl convingă pe omologul său rus Vladimir Putin să revină în acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene datorită „încrederii şi solidarităţii” instaurate între ei.

„Nu am fi putut face aceasta dacă nu ar fi existat încredere între noi”, a spus şeful statului turc, răspunzându-i unui jurnalist care l-a întrebat cum a reuşit să-l convingă pe Putin să-şi reia participarea la acord, indispensabilă pentru a continua exporturile agricole din Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ce a mai rămas din mașina în care a murit liderul prorus din Herson

ACTUALIZARE 11:20 Presa rusă a publicat imagini cu ce a mai rămas din mașina lui Kiril Stremousov, omul rușilor în Herson, mort într-un accident de mașină ale cărui circumstanţe încă nu sunt clare. Stremousov era una dintre figurile publice cele mai proeminente ale ocupaţiei ruse din Ucraina.

accident prorus
Stremusov era una dintre figurile publice cele mai proeminente ale ocupaţiei ruse din Ucraina.

Comandantul armatei SUA: Războiul nu poate fi câștigat

ACTUALIZARE 09.38 Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, evaluează şeful de stat major al Statelor Unite, generalul Mark Milley, estimând că pierderile ucrainenilor sunt probabil similare.

Comandantul armatei americane spune că războiul din Ucraina nu poate fi câștigat de niciuna din părți.

„Cele două părți trebuie să admită că victoria - în adevăratul sens al cuvântului - probabil nu poate fi obținută prin mijloace militare, deci trebuie găsite alte soluții”, a spus generalul Milley. Potrivit acestuia, există „o fereastră de oportunitate pentru negociere".

Kadîrov laudă retragerea soldaților ruși din Herson

ACTUALIZARE 08.45 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a lăudat decizia Ministerului rus al Apărării și a comandantului din Ucraina de a retrage trupele din orașul Herson, spunând că acesta este „un teritoriu de luptă dificil” și astfel au fost salvați „o mie de soldați care se aflau într-o încercuire reală”, scrie CNN.

„După ce a cântărit toate argumentele pro și contra, generalul Surovikin a făcut o alegere dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens de dragul unor declarații zgomotoase și salvarea vieților neprețuite ale soldaților”, a transmis miercuri Kadîrov, pe canalul său de Telegram.

Liderul cecen spune că soldații s-au regrupat într-o „poziție mai avantajoasă”.

„Nu este nevoie să vorbim despre capitularea Hersonului. «Predarea» înseamnă împreună cu luptătorii. Iar Surovikin îi protejează pe soldați și ia o poziție strategică mai avantajoasă – convenabilă, sigură”, a adăugat Kadîrov.

Potrivit acestuia, „toată lumea știa încă din primele zile ale operațiunii speciale că Hersonul este un teritoriu de luptă dificil”.

„Soldații unităților mele au raportat, de asemenea, că era foarte greu să lupți în această zonă, mai ales fără posibilitatea unei aprovizionări stabile și regulate de muniție”, a continuat el.

Peste 500 de sirieni au fost trimiși să lupte pentru Rusia în Ucraina

ACTUALIZARE 07.50 Rusia a adus în ultimele luni peste 500 de luptători sirieni în Ucraina. Aceștia au primit misiuni în principal necombatante încă, fiind plasați în mare parte în dispozitivele de apărare a zonelor Lugansk și Donețk, au declarat surse regionale de informații pentru Middle East Eye.

Sursele publicației au declarat că luptătorii cu experiență provin în principal din unități guvernamentale pro-siriene care au fost susținute, antrenate și conduse de Rusia în lupta împotriva forțelor de opoziție și a grupării Stat Islamic (IS).

Printre acestea se numără Divizia 25 a Forțelor pentru Misiuni Speciale, cunoscută sub numele de Tiger Forces, Fifth Corps și Liwa al-Quds, o miliție formată în principal din sirieni palestinieni.

Un oficial guvernamental sirian a declarat sub anonimat, pentru MEE, că Rusia i-a recrutat pe sirieni, printre aceștia numărându-se inclusiv foști rebeli, prin forțele sale speciale și prin cunoscutul grup Wagner, după care i-a transferat în Ucraina.

Zelenski: Inamicul nu ne face un cadou

„Inamicul nu ne face un cadou, nu face „gest de bunăvoinţă”, trebuie să câştigăm totul”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic către ucraineni.

„Trebuie deci să fim extrem de prudenţi, fără emoţii, fără să ne asumăm riscuri inutile, pentru a ne elibera tot teritoriul cu cele mai mici pierderi posibile”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii, notează Reuters şi AFP, citate de AFP.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri