În pragul colapsului și după dezastrul exploziei care i-a zguduit capitala, Libanul se întoarce la fostul premier Saad Hariri

Data publicării:
Saad Hariri, prim-ministrul desemnat al Libanului.
Saad Hariri, prim-ministrul desemnat al Libanului. FOTO: Agerpres

La un an după ce a demisionat din fruntea guvernului libanez, Saad Hariri a fost numit din nou premier al Libanului și a primit sarcina de a forma un nou guvern care să obțină sprijin internațional și să ajute la salvarea țării care se află în pragul colapsului, în contextul mai multor crize suprapuse, relatează The Guardian.

Numirea lui Hariri de joi vine după 12 luni tumultoase în istoria Libanului, țară a cărei economie este pe punctul de a se dezintegra, cu o criză financiară care a sărăcit o mare parte a populației, această ducând și la tensiuni și la proteste masive. Toate acestea s-au cuplat cu o criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus, dar și cu efectele devastatoarei explozii care a distrus portul Beirut în august. O altă explozie de proporții mai mici a afectat din nou capitala libaneză în septembrie.

Întoarcerea lui Hariri, fiul fostului premier Rafik Hariri, asasinat într-un atentat cu bombă, părea soluția cea mai plauzibilă în ultimele săptămâni. Predecesorii săi, Hassan Diab, premierul în funcție la momentul exploziei și care a demisionat imediat după, și Mustafa Adib, care a renunțat la mandat în contextul în care nu a reușit să formeze un guvern, nu au reușit nici să găsească soluții la crizele multiple ale țării dar nici să ofere stabilitate.

Hariri se va confrunta cu aceleași provocări care au dus la demisia sa în octombrie 2019. Atunci, proteste de stradă au erupt în mai multe orașe ale țării, provocate de introducerea unor măsuri economice respinse de o populație libaneză extrem de tensionată de situația în care se afla țara.

De atunci, condițiile economice s-au înrăutățit semnificativ – Libanul este incapabil să își plătească datoriile imense, rezervele sale de lichidități sunt pe terminate, fapt ce duce la o penurie de bunuri esențiale precum combustibil, grâne sau medicamente. Moneda libaneză este, de asemenea, în cădere liberă, pierzându-și 80% din valoare. Hiperinflația a dus la o lipsă de securitate alimentară din ce în ce mai accentuată.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri