Naomi Osaka scrie istorie, după finala câștigată la Australian Open 2019

Data actualizării: Data publicării:
Naomi Osaka privește în sus cu trofeul Australian Open 2019 în mâna
Naomi Osaka a câștigat Australian Open 2019 Foto: Guliver/Getty Images

Japoneza Naomi Osaka, 21 de ani, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 4, a luptat sâmbătă cu Petra Kvitova (Cehia, 28 de ani), locul 6 WTA şi cap de serie numărul 8, în finala de la Australian Open 2019. Miza meciului nu a fost însă numai trofeul turneului de Grand Slam de la Melbourne, ci și locul 1 în clasamentul WTA. Câștigătoarea partidei trece, de luni, în fruntea ierarhiei mondiale în tenisul feminin. Cealaltă finalistă, Petra Kvitova, are asigurat locul al doilea, în timp ce Simona Halep, prima româncă ce a ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, ajunge pe locul al treilea WTA.

Women's Final Preview - 2019 Australian Open
Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE.  Japoneza Naomi Osaka, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 4, a câştigat Australian Open 2019, primul Grand Slam al anului, iar începând de luni va fi noul număr 1 mondial.

Naomi Osaka a învins-o în finală pe sportiva cehă Petra Kvitova, locul 6 WTA şi cap de serie numărul 8, cu scorul 7-6 (7/2), 5-7, 6-4.

Meciul a durat două ore şi 27 de minute.

Osaka a avut ocazia să câştige meciul încă din setul 2, când a condus cu 5-3 şi 40-0, însă a fost egalată şi a pierdut, scor 5-7. Pentru japoneza de 21 de ani acesta este al doilea titlu grand slam din carieră, după ce anul trecut s-a impus la US Open.

Meciul dintre Naomi Osaka și Petra Kvitova a început foarte echilibrat. După 40 de minute de joc, era 5-5 în setul 1, iar ulterior s-a ajuns la tiebreak. În cele din urmă, setul a fost adjudecat de tânăra Naomi Osaka. Apoi, Petra Kvitova a început în forță setul al doilea, însă Osaka a recuperat spectaculos și conducea cu 5-3, fiind foarte aproape de câștigarea partidei. Cu nervii tari, Kvitova nu reunță la luptă și câștigă punctul pentru ea: scorul în setul al doilea devine 5-4 pentru Osaka. Este momentul în care Kvitova simte slăbiciunea adversarei și apasă pe pedală. În foarte scurt timp, egalează situația: 5-5 în setul al doilea. Lucrurile alunecă rapid în favoarea ei și sportiva cehă câștigă setul cu 7-5. Se ajunge în decisiv, un set care din nou începe echilibrat, dar în cele din urmă Petra Kvitova în pierde.

Urmăriți LIVE TEXT pe digisport.ro.

Citiți și:  Petra Kvitova, declarație emoționantă și plină de fair-play după finala pierdută la Australian Open


A fost prima întâlnire directă între cele două sportive, care mai au în palmares trofee de Grand Slam. Jucătoarea din Cehia s-a impus la Wimbledon (2011 și 2014), în timp ce nipona e campioana en-titre de la US Open, după finala cu Serena Williams. Pentru ambele jucătoare, finala de la Australian Open 2019  a reprezentat însă o performanță uriașă. Petra Kvitova are cea mai bună clasare de la un loc 2 ocupat în octombrie 2011, în timp ce Naomi Osaka nu a prins niciodată podiumul, locul 4 fiind cel mai bun ocupat de ea.

Cine este Naomi Osaka

2019 Australian Open - Day 13
Naomi Osaka a câștigat Australian Open 2019 Foto: Guliver/Getty Images

Naomi Osaka scrie acum, din nou, istorie. Este prima jucătoare de tenis japoneză care ajunge numărul 1 mondial, după ce anul trecut devenise prima sportivă niponă care reușea câștigarea unui titlu de Grand Slam.

Născută dintr-o mamă japoneză şi un tată originar din Haiti, jucătoarea niponă de 1,80 metri trăieşte în Statele Unite de la vârsta de trei ani, având reşedinţa în Florida. Naomi Osaka are ceva din alura Serenei Willimas, dar şi ceva din jocul americancei, serviciul - primul peste 180 de kilometri pe oră - şi loviturile puternice. Japonezei îi place jocul ofensiv şi loveşte destul de bine atât cu dreapta, cât şi cu reverul. Este motivul pentru care, entuziasmați și de tinerețea ei, jurnaliștii au numit-o „noua Serena”.

 „Mama a sacrificat multe pentru mine și înseamnă mult. Îi place să privească meciurile. Tata nu se uită la meciuri, doar se plimbă”, spune Naomi Osaka după finala de la US Open câștigată anul trecut.

Naomi Osaka este învingătoarea din 2018 de la Indian Wells, primul său trofeu din carieră. Ea a eliminat-o în semifinalele turneului pe Simona Halep, nr. 1 mondial. Cele două se mai întâlniseră și în optimile de la Australian Open 2018, când sportiva română reușise să o învingă.  

Japoneza în vârstă de 21 de ani a avut o ascensiune remarcabilă de la începutul lui 2018. Și-a trecut în palmares victorii împotriva unor nume importante din tenisul mondial: Simona Halep, Maria Sharapova și Serena Williams. La Indian Wells 2018, s-a impus după o finală cu o altă mare speranță a tenisului mondial, Daria Kasatkina.

Dacă în urmă cu un an, înainte de Australian Open 2018, era pe locul 72 WTA, acum a ajuns lider mondial.

Citiți și:  Sponsorul lui Naomi Osaka, acuzat că i-a „înălbit” pielea sportivei. Imaginea care a stârnit controverse

Kvitova a povestit trauma prin care a trecut în urmă cu doi ani. Cine a ajutat-o să revină

VIDEO. Naomi Osaka scrie istorie. Cum au sărbătorit japonezii


La băieți, finala de la Australian Open 2019 este o reeditare a celei din 2012. Se va disputa duminică între liderul ATP, Novak Djokovic, și nr. 2 mondial, spaniolul Rafael Nadal.  Spaniolul a câştigat trofeul la Melbourne în 2009 şi apoi a pierdut trei finale, în 2012, 2014 şi 2017. Novak Djokovic s-a impus la Australian Open în 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 şi 2016. Spre deosebire de premiera de la fete, finala din acest weekend la băieți va fi al 53-lea duel între Novak Djokovic şi Rafael Nadal. Liderul ATP a câştigat 27 de confruntări, iar Nadal 25.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri