REZULTATE BAC 2018. Edu.ro a afișat notele la Bacalaureat. Harta ratei de promovare pe județe

Data actualizării: Data publicării:
rezultate bac 2018
Foto: Shutterstock

Rezultatele examenelor la BAC 2018, sesiunea iunie-iulie, au fost anunțate miercuri, 4 iulie. Așteptate cu emoție de absolvenții de liceu, notele la bacalaureat sunt cu atât mai importante cu cât cântăresc mult la admiterea în învățământul superior, mai ales la acele profiluri unde nu se organizează concurs pentru intrarea la facultate.

rezultate examene bac bucurie shutterstock_660847900
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE 5 septembrie 2018.  Rezultatele finale înregistrate în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2018, după soluţionarea contestaţiilor, indică o rată de promovare de 29,7%. 

În raport cu rata de promovare generată de rezultatele iniţiale (26,9%) se constată o majorare de 2,8%, iar în raport cu procentajul final din sesiunea a II-a de anul trecut (28,3%), creșterea este de 1,4%. 

Prin urmare, au promovat examenul de Bacalaureat, în sesiunea august-septembrie, 10.589 de candidați, cu 986 mai mulţi faţă de prima afişare a rezultatelor (9.603). 

Au fost depuse 11.582 de contestaţii, defalcate astfel: proba E)a) - 3.081, proba E)b) - 138, proba E)c) - 4.366 și proba E)d) - 3.997. În medie, notele lucrărilor contestate au fost modificate cu aproximativ 0,5 puncte (în plus sau în minus).

După soluţionarea contestaţiilor, s-au înregistrat procentaje de promovare de peste 35% în județele Neamț (38,87%), Dolj (38,38%), Bacău (35,71%) și Olt (35,13%). În judeţele Ilfov și Giurgiu rata de reuşită a fost sub 20%. În Capitală, rata finală de promovare este de 29,95%.

În condițiile în care procesul de soluționare a contestațiilor s-a încheiat mai repede, rezultatele au fost afișate cu o zi în devans față de calendarul inițial, atât la centrele de examen, cât și pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

ACTUALIZARE, 20 august. A început sesiunea a doua a bacalaureatului, cu proba scrisă la limba și literatura română: BAC 2018 sesiunea a doua. Ce subiecte s-au dat la română la bacalaureatul de toamnă și cum se rezolvă

Citiți și: BAC 2018 sesiunea a doua. Ce subiecte s-au dat la a doua probă de la bacalaureatul de toamnă și cum se rezolvă

ACTUALIZARE 12 iulie.  Elevii cu media 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat primesc bani de la GuvernGuvernul a aprobat, joi, acordarea de stimulente financiare de câte 1.000 de lei pentru absolvenţii cu media 10 la Evaluarea naţională şi câte 3.000 de lei pentru cei cu 10 la Bacalaureat.

ACTUALIZARE 10 iulie. Au început înscrierile la facultate. Citiți pe acest subiect:

Cât costă facultatea la stat

Povestea unui învingător. Băiatul cu autism din Dorohoi care vrea să dea la Psihologie

Goana după un loc la Medicină

Un tânăr orb, model de ambiţie pentru elevii din România

ACTUALIZARE 9 iulie 2018. Au fost publicate rezultatele finale de la BAC 2018 (prima sesiune), după rezolvarea contestațiilor.  Rata de promovare, după prima sesiune de BAC 2018, crește cu două procente și ajunge la o medie pe țară de 69,7 la sută. Clujul și Ilfov rămân cele două județe aflate la extreme, cu cea mai mare, respectiv cea mai mică rată de promovare.

REZULTATELE FINALE BAC 2018, după contestaţii, au fost publicate pe Edu.ro

Așa arată acum harta ratelor de promovare înregistrate în județe (clic pe hartă pentru a mări imaginea):

rata promovare bac harta finala
rata promovare bac harta finala

Citiți aici toate detaliile legate de rezultatele finale ale primei sesiuni a BAC 2018, publicate după soluționarea contestațiilor.

REZULTATE FINALE BAC 2018. Cât au luat după contestații fiul ministrului Viorel Ilie și fiica lui Emil Boc

Bacalaureat 2018. Unui elev i-a crescut nota de la 2,50 la 9,50 după contestații

ACTUALIZARE 12:30 Mai slab decât anul trecut - este concluzia care se desprinde după afișarea primelor rezultate la BAC 2018. O treime dintre candidaţi au picat examenul de bacalaureat. Rezultatele au fost afişate miercuri de edu.ro, iar înainte de rezolvarea contestațiilor, rata de promovare - media pe țară - a fost puţin peste 67 la sută. Iată câteva reacții ale tinerilor și părinților:

Citiți și:  BAC-ul și remunerația după... competențe. Adevărata rată de promovare e de 22 la sută (comentariu Business Club)

Județul cu cele mai bune rezultate la BAC 2018 este Cluj (promovabilitate realizată - 81,14%).

Procente ridicate de promovare s-au înregistrat și în judeţele Iaşi (80,27%), Bacău (77,26%), Brăila (77,13%), Sibiu (75,67%),  județe unde rata de promovare e mai bună decât în Capitală (72,86%).

Între județele cu rată de promovare slabă se află Teleorman (47,3 la sută) și Giurgiu (47,4 la sută), dar de departe, la coada clasamentului și la diferență mare față de restul țării este județul Ilfov, cu o rată a promovării de numai 34 la sută.

Ministerul Educației a dat publicității o hartă cu rata de promovare în fiecare județ:

harta promovabilitate bac
harta promovabilitate bac

(CLIC PE IMAGINE PENTRU A VIZUALIZA HARTA)

Citiți și:  REZULTATE BAC 2018. O treime dintre candidați au picat. Județe fruntașe și județe codașe

ACTUALIZARE 12:10 Fiica cea mică a fostului premier Emil Boc s-a numărat printre elevii cu cele mai mari note din Cluj. Patricia Boc a obținut media de 9,73 la examenul de Bacalaureat 2018. Citiți detalii aici.

ACTUALIZARE 12: 00 Teodora Popa, fiica lui Valentin Popa, actualul ministru al Educației, a susținut și ea examenul de Bacalaureat, la română, matematică și chimie. La Limba şi literatura română, Teodora Popa a obţinut nota finală 8.85, la Matematică a obținut nota 9.55, iar la proba scrisă de Chimie a obţinut 9.4, rezultatul final obţinut de fiica ministrului Educaţiei, Valentin Popa, fiind 9.26.

REZULTATE BAC 2018. Notele ruşinoase obţinute de fiul unui ministru

Ilie Eduard, fiul ministrului Viorel Ilie, a fost elev al Colegiului Naţional „Ferdinand I” Bacău, la specializarea Matematică - Informatică. El a obţinut notele 7,3 la Limba română – proba scrisă, 3,1 la Matematică şi 4,2 la Informatică. Media finală a fost 4,80, astfel că fiul ministrului a picat bacalaureatul.

ACTUALIZARE 10:30 Ministerul Educației a publicat pe site rezultatele de la examenul de bacalaureat. Puteți consulta situația pe județe, licee, dar și nominal la acest link: http://bacalaureat.edu.ro/IndexHarta.aspx

Rata de promovare, înaintea contestațiilor, este de 67,7 la sută, cu câteva procente mai scăzută față de anul trecut, când era de 71,4 la sută.

Sunt însă 104 de medii de 10 la examenul de bacalaureat, în întreaga țară, în timp ce anul trecut au fost 97 de medii de 10, înainte de contestații. Dintre aceste 104 medii maxime, 17 au fost obținute de elevi care învață la licee din Capitală.

Citiți și: 

REZULTATE BAC 2018. Liceul din București cu cele mai multe medii de 10


Primele rezultate la examenul de Bacalaureat 2018 vor fi afișate miercuri, 4 iulie, până la ora 12:00, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Pe site-ul Ministerului Educației Naționale puteți vedea rezultatele pe județe, pe licee sau pe medii.

În aceeaşi zi, miercuri adică, vor putea fi depuse contestaţiile. Candidaţii au la dispoziție doar patru ore pentru a face acest demers, în intervalul orar 12:00-16:00. 

În cazul în care doriți să faceți contestație, subiectele, dar și baremele de corectare pentru toate profilurile au fost publicate aici de Ministerul Educației Naționale.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii”. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Rezultatele finale la BAC 2018, după rezolvarea contestațiilor, vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Anul trecut, înainte de rezolvarea contestaţiilor, rata de promovare a examenului de bacalaureat a fost de 71,4 la sută, în creștere față de anul precedent.

Pentru susţinerea probelor scrise la BAC 2018, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile (118.856 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 18.015 candidaţi din promoţiile anterioare), a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat 2018 au obţinut media 10 primesc diplomă de merit. În 2017, aproape 100 de elevi din toată țara au luat 10 la Bacalaureat.

Prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2018 a început luni, 25 iunie, cu limba și literatura română

SUBIECTE BAC 2018 | Ce au avut elevii de rezolvat la proba de limba și literatura română

Citiți și:  Cele mai amuzante perle la BAC 2018: „ruga krypton” și „la mona enipel”

Examenul a continuat apoi marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi italiană). Miercuri, 27 iunie, a avut loc proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă din această sesiune - cea la alegere a profilului şi specializării - s-a desfășurat joi, 28 iunie. 

SUBIECTE şi BAREM BACALAUREAT MATEMATICĂ 2018

Subiectele și baremele de corectare pentru toate profilurile au fost publicate aici.

În premieră, anul acesta probele orale ale examenului de BAC 2018 au fost susţinute de elevi în luna februarie.

Ca în fiecare an, și la BAC 2018 au fost controverse. Anul acesta, proba care a stârnit discuții a fost cea de informatică. Un enunţ incomplet le-a dat bătăi de cap celor care au dat testul. Olimpicii au răspuns corect, dar, paradoxal, soluţia nu a fost acceptată, pentru că... nu era ca în baremul de corectare. În faţa valului de reclamaţii, Ministerul Educației a schimbat grila de evaluare, ca să fie punctată şi varianta la care nu se gândiseră profesorii. Citiți detalii aici:  BAC 2018. Candidații mai deștepți decât baremul.Ce spune Ministerul Educației.

Absolvenții care nu au luat notă de trecere la BAC 2018 sau nu s-au prezentat la prima sesiune mai au o șansă la sesiunea din august-septembrie a Bacalaureatului 2018.

Înscrierile pentru a doua sesiune (așa-numitul Bacalaureat de toamnă) se fac în perioada 10-13 iulie, iar în 27 iulie se pot înscrie candidații care au promovat examenele de corigențe. Prima probă scrisă, la limba și literatura română, are loc la 20 august, iar în următoarele trei zile au loc testele scrise la limba și literatura maternă, proba obligatorie a profilului și proba la alegere a profilului și specializării, respectiv. Apoi, din 24 august încep probele de testare a competențelor, ultima fiind programată la 31 august. Rezultatele preliminare se afișează la 1 septembrie 2018, imediat se depun contestațiile, iar în 6 septembrie se vor afla notele finale.

Iată calendarul sesiunii a doua a Bacalaureatului 2018:

Citiți și alte materiale pe tema Bacalaureatului:

„Fenomenul Brăila” sau cum se crește „hoțește” nota de promovare la evaluările naționale sau bacalaureat

Cum putem transforma învățământul din România într-un model de succes? Bacalaureatul britanic vs. bacalaureatul românesc

CTP spune că numai românii cu bacalaureatul luat ar trebui să aibă drept de vot

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri